Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Något har gått sönder i Sverige

Nu har även våldsvänstern vaknat till liv, förmodligen inspirerad av bränderna på asylboenden och rasistmorden på skolan i Trollhättan.

AFA, Antifascistisk aktion, vill ju inte vara sämre så i onsdags utsatte de Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge för ett skrämseattentat där de hällde rödfärg på hans ytterdörr och i brevinkastet och lämnade ett hotfullt brev där AFA från och med nu håller SD ansvariga för "samtliga mordbränder och våldsdåd som sker i nationalismens namn".

Våldsvänstern där AFA är tongivande är öppna med att de inte utesluter våld som metod för att nå ett socialistiskt och feministiskt samhälle. AFA betraktas hos delar av den socialistiska vänstern som något av en skyddsmilis som möjliggör dess verksamhet. Men attentatet mot Vinge kan knappast ses som skydd för socialistisk agitation, utan som en primärattack.

Man kan på goda grunder oroas för om en våldsspiral kommer att eskalera.

Det som var en typisk valrörelseklyscha för ett år sedan känns tyvärr mer verklighetsnära nu: Något har gått sönder i Sverige.