Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naket i skogen lockar inte

SANDVIKEN
Skogsindustrin vill ragga unga, gärna tjejer, till branschen. Men elever på Bessemer i Sandviken blev i går snarare chockade än lockade.

Annons
- Det är två dubbeluppslag med en lättklädd tjej. Det ser helt malplacerat ut.
Det här ska vara en seriös tidning som ska få oss intresserade av att jobba i skogsbranschen. Och så gör de så här. Man blir ledsen och less. Som om det bara går att framställa tjejer på ett enda sätt, säger Helena Paulsson, elev.
Den svenska skogsindustrin genomför just nu en kampanjturné där man de olika bolagen tillsammans vänder sig till unga och bland annat besöker olika gymnasieskolor.
I kampanjen ingår den påkostade tidningen där bildreportaget med rubriken "Tänk dig en dag utan papper" finns med.

Fiber i fokus
Tio bilder ska illustrera hur trä och papper på olika sätt är en naturlig del av vardagen. Samma tjej finns på samtliga bilder; lättklädd, hårt sminkad och med halvöppen mun.
På en bild suger tjejen på en pinnglass, på en annan böjer hon sig, iklädd en urringad klänning, ner över en ask smör med en träkniv i handen. Bilderna ska "sätta fibern i fokus".
Stefan Svensson är en av flera upprörda elever.
- Det är väl inte superporriga bilder, men väldigt misslyckad marknadsföring för skogsindustrin. Det här befäster bara myten om snuskgubbar i skogen med porraffischer i barackerna, säger han.
Klasskompisen Lina Norup håller med.
- Visst är vi vana att se sånt här. Det finns överallt. Inte bara i Slitz och Café utan även i tidningar som ska vara för tjejer, som Veckorevyn. Men vi trodde ändå att vi skulle ha en frizon i skolan, säger hon.

Beklagar bilderna
Per Nikolausson, som representerar skogsindustrierna, mötte i går elevernas besvikelse och ilska på Bessemer. Han beklagar bildreportaget.
- Det känns jobbigt att de reagerar så. Det är synd att de ska ta det på det här sättet, särskilt som vi är en bransch som brottas med problem som sexism och fördomar, säger Per Nikolausson.

Anlitat reklambyrå
Han säger att man anlitat en reklambyrå med uppdrag att nå ungdomar.
- Unga är en svår grupp att nå och då kan det bli djärva grepp. Saker slinker igenom som inte borde göra det. Här blev det fel. Vi har gått över gränsen helt klart. Ändå är det andra gången skogsindustrin använder bilderna. De fanns med även i deras förra tidning.
- I det samhälle vi har är vi väl kanske så avtrubbade att vi inte alltid reagerar på sånt här, Vi satsade mycket på den här tidningen. Det är ett bra grundbudskap. Och vi vill ha fler tjejer i branschen. Tyvärr syns kanske inte det på det här sättet, säger Per Nikolausson.

SOFIA ÖHLANDER