Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nam-nam från Vietnam

SANDVIKENVet ni vad chefskocken Vincent Tan på lyxhotellet Equatoarial i Ho Chi Minh City i Vietnam och undertecknad har gemensamt?

Vi är bägge vänsterhänta.
Under dagarna tre har Högbo Brukshotell haft sitt årliga internationella gästspel.
I år var turen kommen till Vietnam.
- Det var många problem som måste lösas innan allt blev klart, berättade Gert Klötzke, vd vid Högbo Brukshotell. Det var faktiskt lite kaos eftersom vi var några veckor för sena med arbetstillstånden.
Men allt löste sig till slut och under de tre kvällarna får 350 gäster smaka på läckerheterna.
På fredagen var det journalisternas tur att laga vietnamesisk mat till sig själva. Undertecknad hamnade i gruppen som skulle fixa till fläskkotletter och nudlar. Det låter enkelt, men så var inte fallet. Här skulle det göras karamellsås som var grunden till den marinad med limegräs, vitlök, chili som fläskkotletterna skulle ligga i under en timme.
Nudlarna kokades och wokades, men först skulle vitlöke, lök, champinjoner och morötterna i wokpannan. Anrättningen fick godkänt.
- Vi har tidigare haft gästkockar från bland annat Mexiko och Sydafrika, sa Gert Klötzke.
Förutom chefskocken var det tre kokerskor och en hovmästare från Vietnam.
- Till skillnad från Sverige är det mest kvinnor som arbetar i de vietnamesiska köken, fortsatte Gert. Fantastiska kockar som slår ihop åtta rätter för 110 personer och bara använder 300 gram smör.
Det liknar inte det svenska köket, men var minst lika gott.
JÖRGEN LARSSON