Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämnd får kritik – från seniora moderat

Kunskapsnämnden värderar inte skolan högt i sitt budgetarbete.
Det tycker åtminstone inte grupperingen Moderata seniorer i Sandviken.
– Jag frågar om majoriteten inte värderar skolan så mycket, det är det vi vill ha svar på, säger Annemarie Bergström, medlem i grupperingen.

Det är ett öppet brev som seniorerna har skrivit och adresserat till Signe Brockman, S, ordförande kunskapsnämnden.

I brevet ställs då bland annat frågor om inte kommunen undervärderar grundskolans elever. Enligt grupperingen kostar en elev i Sandviken 2500 kronor mindre än elever i genomsnitt i landet.

Det är dock en kalkyl som Signe Brockman vill nyansera. Hon menar att kostnaden för en elev kan delas upp i tre delar. Det är undervisningskostnader, lokalkostnader och övriga kostnader.

– Vi ligger på samma nivå som jämförbara kommuner när det gäller undervisning. När det gäller lokaler ligger vi ett par tusen under snittet.

I brevet uppmanas även nämndens ordförande och övriga socialdemokratiska ledamöter att förändra lärarnas situation, så att de kan lägga mindre tid på administrativa sysslor och mer tid på undervisning.

Det är även något som även Lärareförbundet har pekat på och sagt att det är för mycket dokumentationsarbete.

Anette Almström Kovacic, ordförande i Lärarförbundet i Sandviken har tidigare sagt till GD att 55 procent av medlemmarna uppger att de inte hinner med det administrativa arbetet som är omgärdat lektionerna.

– Man får helt enkelt strunta i det eller göra det på sin fritid.

Signe Brockman säger att det är förvaltningen som kräver att lärarna dokumenterar, men att nämnden skulle kunna kräva vissa förändringar.

– Det kan vi säga om vi ser att det görs så mycket saker i onödan. Men det tror jag inte att vi gör. Sedan är det så att Skolinspektionen tycker att vi har för dåliga analyser av resultat. Ska man göra analyser måste man ha något att utgå ifrån och då behöver man dokumentera.