Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nämnderna måste spara

Nämnderna i Sandviken måste spara. Ramarna för 2009 krymps med två procent.
Men samtidigt får individ- och familjeomsorgen nio miljoner extra till socialbidrag.

Den ekonomiska krisen i Sverige gör att skatteintäkterna i Sandviken nu beräknas bli 31 miljoner kronor mindre än vad man antog när ramarna för de kommunala nämnderna fastställdes i somras.

Nu slår kommunledningen därför till bromsarna.

– VI har en lagstiftning som säger att vi måste ha en ekonomi i balans. Därför kommer alla nämnder att få spara två procent på sin verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström, S.

För nämnderna betyder det sparkrav på allt från 200 000 kronor för bygg- och miljönämnden till 13,5 miljoner på den största nämnden, Kunskapsnämnden.

– Jag vet inte vilken nämnd som får det tuffast. Det blir nog tufft för alla. Det är ju inte som för privata företag att vi får mindre att göra för att det är dåliga tider. Vi kan till och med få mer att göra, säger Peter Kärnström.

Till grund för besparingskravet ligger de beräkningar som Sveriges kommuner och landsting tagit fram. Skatteutjämningssystemet gör att det inte bara är varslen i Sandviken som påverkar skatteintäkterna i Sandviken, säger Peter Kärnström.

– Varslen i Göteborg har lika stor betydelse för oss. Alla drabbas av den ekonomiska nedgången på samma sätt. Däremot kommer vi speciellt att märka den stigande arbetslösheten här i Sandviken genom att fler kommer att behöva försörjningsstöd, och det ska vi klara genom ett riktat bidrag till individ- och familjeomsorgsnämnden, säger han.

Bidraget till individ- och familjeomsorgsnämnden på nio miljoner betyder att kommunens budgeterade resultat kommer att minska från 15 till sex miljoner för 2009.

Enda sättet att slippa nedskärningar av nämndernas budgetramar vore extra pengar till kommunerna från regeringen, menar Peter Kärnström.

– Men jag tror inte att det kommer några pengar från regeringen. Det finns inga sådana signaler hittills, säger han.

Beslutet om minskade ramar ska tas av kommunstyrelsen i Sandviken den 31 mars och av kommunfullmäktige i april.