Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namninsamling i full gång

GÄVLE 3 626 namnunderskrifter räcker för att kräva en folkomröstning om utbyggnaden av Valbo Köpcentrum.

- Det kommer inte att bli någon svårighet att få ihop de namnen, säger Lars-Erik Wretblad i Tavlan. Han har redan börjat samla in namn.
- På en timme här i Tavlan fick jag in 360 namn, säger han.
Det är planerna på att bygga ett nytt stort köpcentrum på åkermarken söder om riks-80 som Lars-Erik Wretblad vill ha en folkomröstning om. I början av året ska fullmäktige i Gävle besluta om den översiktsplan som är en förutsättning för utbyggnaden.

Får Lars-Erik Wretblad ihop namnen blir fullmäktige också tvunget att diskutera om kommuninvånarna ska få ta ställning till frågan i en folkomröstning.
Däremot är det inte säkert att det blir en omröstning. Politikerna kan välja att säga nej.
Lars-Erik Wretblad har engagerat sig hårt mot utbyggnaden. Han har skrivit inlägg i Gefle Dagblad och han är med i nätverket Valbos framtid. Men kravet på folkomröstning driver han än så länge ensam.
- Jag tycker att man måste ta reda på om det här är vad människor faktiskt vill, säger han.
- De andra i nätverket har arbetat så hårt med att ta fram argumenten mot en utbyggnad att de inte tyckte de hade tid att arbeta med en ny namninsamling nu. Men det behöver ju inte heller vara en förening bakom folkomröstningskravet. Jag kan lämna in namnen själv när jag fått ihop dem, säger han.

Nätverket Valbos framtid gjorde ett försök att föra fram sina argument i måndags genom att ställa frågor vid allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige. Då delade de också ut en informationsskrift om alla de argument som talar emot en utbyggnad.
- Alla tog inte ens emot skriften, de sa att de redan visste vad de tyckte. Jag tycker att om det kommer fram nya argument ska man ta del av dem, säger Eva Larsson-Westin, sammankallande i nätverket.
Enligt förslaget till översiktsplan bryter Gävle mot åtta av de 15 miljömål som riksdagen har beslutat om om man tillåter utbyggnaden.
- De flesta är oroade över att man inte tar hänsyn till miljöaspekterna och den ökade trafiken, säger Eva Larsson-Westin.
Lars Erik Wretblad är mest upprörd över hur frågan har hanterats, säger han.

- Det kan inte få vara så att politiker kucklar ihop saker bakom ryggen på folk. Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv men jag har aldrig varit med om att rörelsen gått emot vanligt folks intressen så som de gjort nu. Socialdemokraterna lyssnar på kapitalet, inte på medborgarna.
- De samråd som har varit har ju inte varit riktiga samråd. Inte på en enda punkt har kommunalrådet Carina Blank tagit till sig vad valboborna har sagt, säger han.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se