Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nanoflex ett hårt och segt stål

SANDVIKENSandvik Nanoflex är Sandvik Steels nya stjärna på materialhimlen.

Annons
Forskningen för att göra det nya materialet började för 13 år sedan och för tre år sedan kunde Anna Hultin Stigenberg, Jan-Olof Nilsson och Ping Liu presentera materialet som blivit en världssensation.
- Från början skulle det skapas en kirurgisk nål som var tillräckligt hård och samtidigt så pass seg att den inte gick av i samband med känsliga ögonoperationer, berättar Göran Berglund, affärsutvecklare på Steel.
- Traditionellt hårda stål är också spröda, förklarar Sara Larsson, som kom i kontakt med Nanoflex via sitt examensarbete och nu finns med i gruppen som ska lansera materialet för fler användningsområden.

Skyddsvästar
I dag finns det oanade möjligheter att använda Nanoflex. 3500 poliser runt om i Sverige har skyddsvästar med Nanoflex som den skyddande metallen.
- Tidigare användes titan, men Nanoflex är lättare, billigare och skyddar lika bra, förklarar Göran Berglund.
Men vad är då Nanoflex? Förenklat så är det ett material i vilket nanopartiklar, extremt små partiklar i storleksordning en miljondels millimeter, fungerar som armering. Partiklarna är mycket hårda, men ligger inbäddade i seg grundmassa och det gör materialet hårt och segt. Många experter anser att nanotekniken ger upphov till en ny industriell revolution.
Sara Larsson var nyligen på en internationell nanoteknologikonferens med 900 deltagare från 45 länder och där Sandvik på en utställning i samband med konferensen visade upp materialet.
- Nanoflex fick mycket uppmärksamhet på konferensen, säger Sara.

Sport och fritid
I dag arbetar Sandvik Steel hårt med att finna olika användningsområden för Nanoflex. Sara och Göran har också tittat lite extra på olika områden som sport och fritid, bilindustrin och medicinsk användning.
Sandvik har redan levererat materialet till en ny typ av isdubbar, men där dubben är ersatt av ett taggigt rör som gör att det går lättare att dra sig upp på isen.
Steel är tydligen på väg att finna en vinstgivande nisch.

JÖRGEN LARSSON