Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När alla blir sjuka

Hittills har den så kallade svininfluensans framfart varit relativt lindrig. Det där berör inte oss, suckar vi lättat framför tv-apparaterna och drar slutsatsen att experterna misstagit sig.

Sanningen är att larmen i allra högsta grad handlar om oss.

Influensan kommer punktligt varje höst. I år slår den extra hårt.

Problemet med epidemier är inte i första hand i vilken utsträckning individen drabbas. Det krävs inte en särskilt allvarlig sjukdom för att konsekvenserna för samhället ska bli mycket omfattande. Det handlar istället om hur många som insjuknar samtidigt. En arbetsplats där en majoritet av personalen plötsligt drabbas av kräksjukan har svårt att fungera. Det är inte så svårt att föreställa sig vad som händer om en majoritet av svenskarna stannar hemma från jobbet.

Smittskyddsinstitutet har på uppdrag av Socialstyrelsen räknat på ett antal scenarion. I bästa fall omfattar epidemin ”bara” 400 000. I andra änden av skalan rör det sig om fem miljoner sjuka svenskar. En nästan ofattbar siffra. Det är med andra ord i allra högsta grad allvar. Enligt Svenska Dagbladet kan de flesta ha fått en första dos vaccin redan i november.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger sig ha läget under kontroll. Även om bortfallet i vården blir 50 procent så ska verksamheten klaras. Förhoppningsvis är det också så det förhåller sig. Krishantering är inte svenska myndigheters bästa gren.