Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När CSN drar in bidraget vaknar många skolkare

Fyra av tio som skolkar så mycket att de blir av med studie-bidraget lämnar gymnasiet helt.
Det visar siffror från CSN.

Annons

Förra läsåret hade tre procent av gymnasieleeverna i landet skolkat så mycket, 20 procent under en månad, att de fick studiebidraget indraget en kortare eller längre tid. CSN har tittat på hur många som fick tillbaka det igen för att de återupptog studierna på heltid och konstaterar att 42 procent inte fortsatte på gymnasiet. Även en del av dem som fick tillbaka studiebidraget fick det indraget igen på grund av skolk.

CSN har ingen statistik för hur många som lämnar gymnasiet för gott i de olika länen och kommunerna. Alla skolor i Gävle kunde inte lämna den statistiken under gårdagen, men som GD berättat tidigare förlorade drygt två procent av Gävleborgseleverna studiebidraget på grund av skolk under förra läsåret. I Gävle var det 130 elever, i Sandviken 13 och i Hofors åtta.

Inga Bostrand, biträdande rektor på Polhemsskolan, säger att innan de anmäler skolket till CSN har de haft samtal med elev och föräldrar och haft elevvårdskonferens.

– I det läget har vi gjort jättemycket.

Anmälan kan bli det som ställer saken på sin spets och får eleverna att börja gå på lektionerna igen.

– När vi meddelar CSN är det många elever som vaknar till och börjar komma.

Hennes erfarenhet är att de flesta elever på hennes utbildningar som fått studiebidraget indraget på grund av skolk kommer tillbaka till gymnasiet igen, även om det inte är på samma utbildning. I år har fyra av de 17 som förlorat studiebidraget minst två veckor på grund av skolk hoppat av gymnasiet.

På Borgarskolan är bilden densamma, även om de inte har någon statistik sammanställd. Kurator Kerstin Clarström säger att det är ovanligt att någon som blivit anmäld till CSN för skolk lämnar gymnasiet helt.

I hur stor utsträckning skolorna anmäler skolket till CSN varierar också, men Borgarskolan arbetar aktivt med att anmäla enligt reglerna.

Studiebidraget är på 1 050 kronor i månaden.