Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När får Sandviken barnombudsman?

För tre år sedan beslutade kommunfullmäktige i Sandviken att det ska finnas en kommunal barnombudsman. Men hittills har någon sådan inte tillsatts.

I en interpellation till kommunfullmäktige ifrågasatte oppositionsrådet Karin Nilsson, V, i förrgår vad som hänt med barnombudsmannen.

Enligt den barn- och ungdomspolitiska policy som fullmäktige antog våren 2006 skulle det inrättas ”en funktion med hög barnkompetens som kan säkra att åsikter från de röstsvaga grupperna tas tillvara”.

Vid samma tillfälle beslutade politikerna att varje nämnd och styrelse årligen ska göra ett så kallat barnbokslut där det framgår hur barnens rättigheter har tillvaratagits.

Inför varje beslut skulle politikerna också ta hänsyn till hur barn och ungdomar berörs.

– Vad hände med de löftena nu när det ska sparas ytterligare 13,5 miljoner kronor på skolan, och det finns förslag om indragna feriejobb och busslinjer? undrade Karin Nilsson.

Kommunalrådet Monica Jacobsson, S, erkände att varken kommunstyrelsen eller nämnderna jobbat aktivt med policyn sedan den antogs.

– Det här får fungera som en väckarklocka. Policyn kommer nu att skickas ut till samtliga nämnder och jag kommer att se över vilka utbildningar som finns, sa hon.

Hösten 2006 skrev Vänsterpartiet även en motion om att införa en kommunal barnombudsman, men motionen har ännu inte blivit besvarad.