Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När fastemånaden tar slut börjar festen

På fredag avslutas ramadan och övergår i festhögtiden Eid al-fitr.
Under en månad har Sveriges muslimer fastat och nu ska det firas med god mat och gemenskap.
– Vi har en tradition att vi äter middag direkt efter Eid-bönen berättar Alaa Ibrahim.

För första gången på 34 år har ramadan infallit under midsommar när dagarna är som längst här uppe i Norden. Men enligt familjen Ibrahim har inte fastan varit så hård som man skulle kunna tro.

– Många var oroliga inför årets ramadan men det har gått bra, säger Alaa Ibrahim.

Hon, pappa Osman Ibrahim och mamma Amiera Maaruf tar emot hemma i radhuset för att berätta om hur de firar den kommande högtiden Eid al-fitr, som inleds när fastan tar slut. Det är en muslimsk högtid där gemenskap, givmildhet och förlåtelse är viktigt.

När vi träffas är det sista dagen på årets ramadan. Under vårt samtal blir det tydligt att det är en väldigt speciell och på många sätt spirituell tid.

– Det känns lite tomt när ramadan tar slut. Det är något alldels speciellt och man börjar redan längta till nästa år, säger Alaa Ibrahim.

Förutom en fastemånad är Ramadan är en tid för eftertanke – men vad ramadan betyder för varje enskild muslim skiljer sig åt säger Alaa. Fastetiden kan betyda många saker för varje person. Bland annat kan man se det som en tid när man tänker på de som inte har tillräckligt med mat för dagen. Men också som en möjlighet att komma närmare sig själv och fördjupa sin tro.

– En del muslimer som inte ber i vanliga fall börjar med det under ramadan. Det är också en tid då väldigt många skänker pengar till behövande, berättar hon.

Om alla prognoser stämmer kommer fastan att avslutas under torsdagskvällen och Eid al-fitr inledas under fredagsmorgonen. Men om det blir så går inte att säga till hundra procent.

Ramadan avslutas nämligen först när nymånen visar sig – och risken finns att man får inleda festen först på lördag om den nya månen dröjer. Men när Eid al-fitr väl infaller inleds dagen med "Eid-bönen".

– Antingen ber man i hemmet eller träffar andra muslimer för att be tillsammans, berättar Alaa Ibrahim.

Hon och hennes familj brukar gå iväg och be tillsammans med andra, till exempel i moskén.

– När bönen är slut säger vi Eid Mubarak och barnen får godis. Eftersom vi är kurder går vi hem och äter middag på en gång efter bönen, säger hon och skrattar.

Bland annat står en böngryta och en aprikosgryta tillsammans med kyckling eller kalkon på menyn. Bland kurder är det också vanligt att man äter en liten bakelse som heter kulicha som kan göras i olika varianter. Hemma hos familjen är det mamma Amiera Maaruf som bakar de små knytena och här intill delar hon med sig av receptet.

Efter maten får barnen pengar eller presenter och i ett hörn av vardagsrummet tronar en presenthög.

– Jag fick pengar när jag var liten men jag tycker om att ge presenter, säger Alaa och skrattar.

Sedan gå resten rav dagen samt de kommande dagarna åt att träffa släkt och vänner som man inte kunde träffa under morgonbönen. Familjen väntas få fullt hus under den kommande helgen. Eid al-fitr är också en tid då man förväntas be och få förlåtelse för eventuella synder och skänka en tanke till de som har det sämre ställt.