Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När försvaret sover

Två snabba ryska bombflygplan, eskorterade av fyra jaktflygplan, gjorde klockan två natten till långfredagen ett fingerat anfall mot mål söder om Stockholm. Övningen avbröts strax före Gotska Sandön, så svenskt luftrum kränktes inte.

Den svenska luftbevakningens radar upptäckte incidenten, men inga svenska JAS-flygplan sändes upp för att markera att vi håller koll på vad som händer nära vårt område. Helt enkelt för att det inte fanns några svenska flygplan i beredskap. Tidigare fanns dygnet runt en eller två rotar om två flygplan ständigt beredda.

Utrikesminister Carl Bildt tonar ner händelsen med orden ”vi reagerar inte på allting”. Eftersom Sverige helt saknade beredskap hade de ryska flygplanen kunnat fortsätta in över svenskt område utan att ha blivit avvisade.

Estland, Lettland och Litauen saknar eget jaktflyg, så sedan flera år sköts deras incidentbevakning av Nato, där flera länder turas om att sköta uppgiften. Från en bas i Litauen sändes två danska F-16-plan upp och skuggade ryssarna på avstånd.

Omvärlden vet att Sveriges försvar raserats så att det i dag är betydligt svagare än vart och ett av Finlands, Norges eller Danmarks försvar. Nu vet man också att den svenska beredskapen skurits ner så mycket att inte ens den deklarerade avsikten att avvisa kränkningar av svenskt område fungerar.

President Putin söker markera sin makt genom att kränka yttrandefrihet och mänskligheter på hemmaplan och utåt genom kraftig upprustning och ett mer aggressivt övningsmönster.

På samma sätt som nu mot Sverige har ryskt bombflyg använts för närgångna markeringar mot Norge och Japan. Helt enkelt: att vilja visa ryska muskler, som en politisk och militär signal.

På sin tid ville Sovjet se Östersjön nästan som sitt innanhav innan man tappade Östtyskland, Polen och de tre baltiska staterna, och det enda Putin förfogar över vid Östersjön är enklaven Kaliningrad och området kring St Petersburg. Ryska krigsfartyg och ryskt militärt flyg nästan försvann från Östersjön, men nu vill Putin ändra på detta.

Uppgiften att svara för incidentbevakningen i Sveriges delades tidigare mellan en rad svenska flottiljer. I dag finns JAS-divisioner bara i Ronneby och Luleå, utöver skolverksamheten vid Såtenäs i Västergötland.

Efter att sovjetiska jaktflygplan förföljde ett civilt passagerarflygplan in över Gotland beslutades att svensk jakt i incidentberedskap ofta skulle finnas på flygplatsen i Visby.

Sedan dess har alla förband på Gotland lagts ner, något Danmark aldrig skulle kunna tänka sig för Bornholm.

För att markera svenskt intresse av stabilitet kring Östersjön bör vi återföra militär kapacitet till Gotland, helst också modernt luftvärn med lång räckvidd. Flygvapnet bör ha åtminstone två flygplan gripbara också under nätter och helger.

Även om Carl Bildt inte tycks bry sig borde det vara en bra signal gentemot herr Putin.

Hans Lindblad

Krönikör