Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När journalistiken spelar roll

Okonventionella metoder, tid och en vilja att journalistiken ska spela roll.
I går kom domen mot den 60-åring som fälldes för den kopplerihärva som nystats upp i Gävle och Stockholm.Tre och ett halvt års fängelse utdömdes för koppleri och våldtäkt av minderårig.
En framgång för åklagaren naturligtvis.
Men också för den lokala journalistiken.
Jag fick tipset en dag på telefonen. En man ringde och var väldigt munter.
– Vet ni om att det säljs sexuella tjänster på samma gata som ni har er redaktion? Och inte en rad har man läst i tidningen. Va?
Jag kan förstå lustigheten i detta, men det är ändå det enda som kan väcka någon munterhet. Att vi inte vet vad som händer och sker i vårt eget kvarter.
För att det sitter en 60-årig man i Sverige och öppnar thaimassageställen runt om i Mellansverige, anställer thailändskor som inte vågar protestera mot att tvingas utföra sexuella tjänster mot betalning och dessutom förmås leverera förtjänsten till 60-åringen är bara sorgligt.
Och brottsligt.
Och framför allt en tillbakagång i samhällsutvecklingen som väl ingen av oss vill vara med om.
Turistande svenskar i Thailand må tycka att det är helt i sin ordning där, men det är inte okej här i Sverige. Vi är väl lika inför lagen, oavsett ursprung?
Så för att få reda på om tipset verkligen stämde fick Gefle Dagblads reporter Daniel Siksjö uppsöka thaimassagestället för att se vad han skulle bli erbjuden. Han spelade in erbjudandet som han fick utan att fråga specifikt. Nystade vidare, undersökte, grävde, talade med poliser i Gävle och i Stockholm, besökte fler thaimassageställen utanför Stockholm. Normalt journalistiskt arbete, helt enkelt.
Vad som senare går att diskutera är att Daniel Siksjö kallades som vittne i rättegången mot 60-åringen i Stockholms tingsrätt.
Journalistik och polisarbete är inte samma sak. Journalister ska sällan ha huvudrollen i skeendena, utan undersöka, beskriva, analysera och berätta vad som skett.
Men, i det här fallet var åklagaren beroende av Daniels vittnesmål. Så han berättade helt enkelt vad han varit med om och vad han erbjudits. Däremot inte ett ord om källor, tips, tillvägagångssätt.
Åklagaren är ju också bekant med grundlagen, där källskyddet har en särställning.
Och nej, Kennet Lutti på Arbetarbladet, någon Watergate var det inte. Skulle vi vara beroende av en sådan måttstock för vad som skulle vara värt att publicera och avslöja skulle det nog bli svårt att ge ut en tidning i Gävle...ja, i Sverige över huvud taget.
Även för Arbetarbladet.
Vi slår oss inte för bröstet. Vi är bara glada när lokaljournalistiken spelar roll.