Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När män trakasserar min tonåring i spelet Wordfeud, då är jag glad för att Metoo lever

I oktober 2017 hade anklagelserna mot filmmogulen Harvey Weinstein börjat rullas upp liksom att filmbranschen stillatigande hade låtit övergreppen fortgå. Det avslöjade tidningen New York Times.

Annons

Skådespelerskan Alyssa Milano gjorde som miljoner andra mammor gör. Hon nattade sin lilla dotter, då tre år. Hon tittade på sin dotter och började gråta.

”Jag var skräckslagen över att hon skulle behöva växa upp i en värld där kvinnor behandlas som andra klassens medborgare, där män känner att de kan såra och komma undan med det utan att ställas till svars.”, säger Alyssa Milano i en intervju i Aftonbladet från 2018.

Hon skrev en tweet: ”Skriv ’me too’ som svar på den här tweeten om du blivit sexuellt trakasserad eller utsatt för övergrepp.”

Sedan gick hon och la sig. När hon vaknade sju timmar senare hade 35 000 människor svarat. Efter 24 timmar hade hashtaggen #metoo används mer än tolv miljoner gånger av människor över hela världen.

Resten är som man brukar säga, historia.

Metoo-rörelsen ska inte framställas som helt okomplicerad. Övergrepp har skett, oskyldiga har anklagats, redan dömda som avtjänat sina straff har hängts ut.

Men den har också gett kvinnor styrka att ställa sig upp och berätta. Ögonen har öppnats på många som tidigare inte sett och tvingats upp på dem som tittat bort.

Styrkan i rörelsen handlar om att kvinnor över hela hela världen berättar en gemensam historia som förenar oss. Skådespelerska i Hollywood eller städerska på ett turisthotell i Turkiet.

När Harvey Weinstein nyligen förklarades skyldig av en domstol i New York till en våldtäkt som skedde 2013 samt sexuella övergrepp på en annan kvinna var det på många sätt en seger för #metoo-rörelsen.

Han friades dock från de grövsta åtalspunkterna som kunde ha resulterat i en livstidsdom. Med tanke på den störtflod av anklagelser som kommit fram om Weinstein kan det förstås låta ynkligt att fällas för enbart två brott, men efter så lång tid är det ändå att betrakta som en seger.

Harvey Weinstein riskerar att få 29 års fängelse och dom meddelas den 11 mars.

Precis som Alyssa Milano är vi många som tittar på våra döttrar och hoppas att de inte ska växa upp i en värld där rovdjuren får göra som de vill. Där män fortfarande tror att de kan tafsa på kvinnor och framställa det som en komplimang.

Sexuella övergrepp och trakasserier är brott, inte manliga privilegier.

Jag tänker på när min dotter laddade ner spelet Wordfeud på telefonen. Det är helt enkelt ett digitalt Alfapet där du kan spela mot vänner eller okända. Det går också att chatta med varandra och det tog inte lång tid innan den första mannen dök upp, en av flera skulle det visa sig. På profilbilden poserar en glad flicka med sin favorithäst. Vi behöver inte gå in i detalj på associationsbanorna som en del sjuka idioter gör, som de tar sig rätten att skriva till henne, men ni kan föreställa er.

Det finns så mycket att göra, så många strider att ta och inte bara idag på Internationella kvinnodagen. Men en sak är säker: Metoo lever fortfarande.

Tack och lov för det.