Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När Wästanvåg sjönk – scoopet som GD sänkte

Det finns 31 vrak längs våra kuster som borde tas om hand på grund av farlig miljöpåverkan. Det skrev tidningarna om i början av januari

Annons

Utanför Eggegrund ligger just en sådan båt. Wästanvåg, hon ligger där på 50 meters djup med 625 ton salpeter kvar i lasten och drivmedel i tankarna. Namnet Wästanvåg satte igång gamla minnesbilder hos mig.

Wästanvåg ligger onsdagen den 14 september 1965 i Fagerviken och lossar salpeter från Norge. Båten lämnar hamnen med lots och med åtta mans besättning. Lövstabukten har en erkänt trång farled. Trots att man har lots går båten på fel sida om en prick vid Holmensklint. Det blir grundkänning, men man fortsätter ändå norrut.

Samtidigt har Gefle Dagblad ett reportageteam på kustbevakningsbåten TV-39 som är ute på ett rutinuppdrag. Teamet består av Traktor Robban, Robert Rosén som var nyanställd sjöfartsreporter. (Jo, ni läste rätt, GD hade en sjöfartsreporter på den tiden).

Robban hade sex månaders erfarenhet av tidningsjobbet och jobbade ihop med fotografen Olle Mattsson, gammal vän och fotokollega, var en rutinerad räv jämfört med Robban. Jobbet är avklarat och de sitter någonstans kring Eggegrund och fikar nere i kustbevakningsbåten.

– Klockan 22.10 får man ett larm att en båt står i brand ute vid just Eggegrund, berättar Robert.

Man lägger loss och går ut i kolsvarta natten. På väg till haveristen får man reda på att den inte brinner utan tar in vatten. Ljuset från en karbidlampa på en livboj syns i natten. TV-39 låg som närmaste båt och fann haveristen efter 20 minuter. Väl framme vid Wästanvåg ser man att hon är på väg att gå under.

Sex man sitter redan i livbåten när Olle tar en av de första bilderna.

Olle berättade många gånger om den här natten. Han har ju jobbat tidigare på kvällen med reportaget om just Kustbevakningens arbete så han har inte så mycket ström kvar i sitt blixtaggregat nu när det blir skarpt läge. Han måste spara på ström. Olle har två kameror, en Leica och en Rolleiflex.

Man tar ombord de sex besättningsmännen från livbåten. Det går en grov dyning på havet. Ena av de unga besättningsmännen ombord är jungman Christer Källgen, 17 år. Han hade inte förstånd att bli rädd, berättar han för GD 1986.

– Jag hade inte den respekten för havet på den tiden, säger han.

Men han blev betänksam när även livbåten tog in vatten. Man kan se på Olles bild hur man pumpar i aktern, där sitter Christer längst till vänster i bild. Flytvästen han har på sig har han behållit som ett minne. Otroligt nog så var Christer med om en förlisning till, då på båten Sydpol. Året var 1982, också efter Norrlandskusten.

– Den gången var jag riktigt rädd, jag grät av rädsla, berättade Christer för GD 1986.

Två man är kvar ombord på Wästanvåg, kaptenen och styrmannen. Man tar över styrmannen i den grova dyningen och en stund senare står kaptenen Sixten Johansson på utsidan av relingen, utan flytväst och väntar på att bli bärgad. Olle kramar ur det sista ur sina batterier och får den bästa nyhetsbilden genom tiderna på GD.

Enligt SMHI så är vinden denna natt sydsydvästlig, 5-8 meter per sekund, med gammal sjö.

TV-39 med kapten Folke Gustavsson lyckas komma nära Wästanvåg än en gång och ta över Sixten. Klockan är nu 00.20. Wästanvåg flyter ytterligare i femton minuter innan hon vänder stäven mot botten och dyker rakt ner i djupet.

Olle tar en sista bild av Wästanvåg när bara aktern sticker upp. Strömmen är slut i blixtaggregatet, dramat är över. Bilden på besättningsmännen vid bordet nere i TV-39 på väg in till Bönan är tagen utan blixt.

Det kan inte vara så många människor som sett ett stort fartyg sjunka och bara ett fåtal har fångat det på bild. Robert berättar om ljudet från luften som pressas ut ur skrovet när hon sjunker.

När man kommer in till Bönan så står där ett pressuppbåd av reportrar och fotografer samt räddningsfordon. Gissa om kollegorna blir snopna när de ser att Olle och Robban varit med under dramat.

Vilket scoop för Robert och Olle!

Men än är inte historien slut. Nyheten ska in i bladet också. Vid den här tiden har tidningen pressläggning kring fyratiden på morgonen. Så det finns tid att få in det i dagens tidning, det har ju hunnit bli torsdagen den 15 september.

På redaktionen råder stress och kaos den natten. Nattchefen säger att Robert inte behöver skriva något. Det är blockat och klart för en kort text och en liten bild på ettan. Det får räcka med det.

Han stoppar inte pressarna och tar inte tillvara på scoopet. Robban som är nyanställd kan inget göra.

Olle Mattsson blir förbannad. Expressens lokalredaktör i Gävle, Olle Blid, övertalar Olle att sälja bilderna. Expressenredaktionen i Stockholm säger att Olle Mattsson ska ta negativen med sig och ta en taxi till Stockholm. Det finns visserligen telefoto vid den här tiden men kvalitén är inte så bra. Expressen fattar att man har scoopet. Olle drar iväg.

GD har sin lilla grej på sidan tre (första sida på den tiden). Samma eftermiddag kommer Expressen ut och har hela löpet: EXTRA! RÄDDADE!! Nästan hela första sidan, och hela mittuppslaget handlar om ”Nattens sjödrama i bilder”. Allt med Olles dramatiska och helt oslagbara bilder.

Chefredaktören på GD Erik Brandt hade en del att säga nattchefen dagen efter.

Hårt liv sjömanslivet.

Panta rei

Lasse Halvarsson