Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära att träffas av båt

GÄVLE
Tomas Björklund, 36 år, var passagerare i den bil som höll på att träffas av den stora motorbåt som biltjuvarna tappade under en biljakt genom centrala Gävle på tisdagsnatten.

- Den missade oss med en decimeter. Efteråt blev man skakig, säger Tomas Björk-lund.
Han berättar om skräckupplevelsen som kunde ha slutat mycket värre än den gjorde. Med en arbetskamrat vid ratten kom han åkande mot korsningen vid Kristinaplan.
De visste ingenting om att två 20-åriga män, misstänkta för båtstöld, flydde från två polispatruller. Eller att alla tre fordonen närmade sig dem själva.
Snart blev de varse att något var på gång:
- Vi hörde sirener och såg blåljus, säger Tomas Björk-lund.
Polisbilarna och båttjuvarnas röda Audi med båten på en trailer, nådde korsningen.
När tjuvarna gjorde en högersväng var farten så hög att motorbåten lossnade från trailern och flög genom luften.
Mot Tomas Björklunds och hans arbetskamrats bil.
- Vi gasade till. Då missade den oss med en decimeter, kanade och ställde sig på tvären. Hade vi bromsat hade vi fått båten på oss.
- Och den var större än bilen, säger Tomas Björklund.
Det hela gick mycket fort. Några ögonblick senare hade både båttjuvarna och polisbilarna försvunnit bort på Parkvägen.
Bara båten stod kvar.
- Vi fick stanna och bara ta det lugnt. När jag tänkte på vad som kunde ha hänt blev jag skakig. Det hade kunnat gå riktigt illa, säger Tomas Björklund.
Biljakten, eller som polismyndighetens rättschef vill kalla det, efterföljandet, gick efter Kaserngatan och Park-vägen och så småningom ut på E4:a i norrgående riktning.
Inne i centrala Gävle ignorerade båttjuvarna en signal om rött ljus i korsningen av Kaserngatan och Södra Kungsvägen - hade en annan bilist passerat korsningen i tvärgående riktning hade det kunnat leda till en kollision.
Vid tillbudet med den tappade båten kunde Tomas Björklund och hans arbetskamrat ha skadats.
Det finns regler för hur polisen får bedriva biljakt eller efterföljande. Om allmänheten löper risk att skadas ska jakten avbrytas eller polisbilarna falla tillbaka och följa efter på ett större avstånd.
Det är vakthavande befäl som bestämmer när det blir farligt för allmänheten, och som beordrar patrullerna att avbryta.
Under torsdagen bad polisledningen det befäl som tjänstgjorde i tisdags natt att skriva en promemoria om sina bedömningar och vilka informationer som låg till grund för dem.
Enligt vad Gefle Dagblad erfar nådde informationen om förföljandet inte vakt- havande befäl förrän båten föll av vid Kristinaplan.
Alltså efter att man passerat rödljuset och när man redan var vid korsningen av Kaserngatan och Parkvägen där Tomas Björklund höll på att träffas av båten.
Den ene, misstänkte båt-tjuven kunde gripas nära grusgropen i Trödje. Hans kamrat flydde till fots och var såvitt känt på fri fot i går eftermiddag.
Båda männen är sedan tidigare kända av polisen.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se