Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nära till naturen tack vare rampen

ÅSHAMMAR
Anställda vid länsmuseet och Arbetsmarknadsenheten i Gävle guidades i går vid Jägarstugan och handikapprampen vid Österbergsmuren mellan Kungsberget och Stocksbo.

Annons
För flera av deltagarna var det första besöket vid anläggningarna som ingår i Sandvikens handikappsatsning.
- Handikapprampen är perfekt för de rörelsehindrade som annars inte har chansen att komma ut i skog och natur, menar Bosse Ulfshjelm på länsmuseet som besökt anläggningen tidigare.
Det var Janne Åsbergh, en av två projektanställda, som höll i den guidade vandringen efter den nära 600 meter lång rampen.

Gammal anrik mark
- Det här är gammal skogsmark, förklarade Janne. Men inom Österbergsmurens naturreservat har det inte varit någon skogsavverkning sedan 1850. Så det är en gammal anrik mark som handikapprampen går igenom.
Området är på 19 hektar, varav tolv är skogsmark och sju myrmark.
- De äldsta furorna slog rot redan på 1500-talet, säger Janne Åsbergh.
Sven-Olof Algotsson från Arbetsmarknadsenheten var nöjd med det han såg.
- Det ger också sysselsättning åt arbetslösa, berättar Sven-Olof. I dag finns två anställda, men det behövs flera.
Handikapprampen sträcker sig långt in i naturreservatet.
Här finns också mötesplatser för rullstolar.
- Det är samma idé som vid Järvzoo, menar Algotsson. Här kan hur många som helst komma ut i stora skogen utan att slita på naturen. Det finns också ett miljötänkande med i bilden och besökarna får lära sig att vara aktsamma om naturen.

JÖRGEN LARSSON