Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäsfilen får behålla namnet – trots att den tillverkas i Gävle

Gefleortens mejeri får behålla namnet Bollnäsfil, trots att filen sedan fem år tillbaka tillverkas i Gävle. Det slår Patent- och registreringsverket fast, efter att Falköpings mejeri protesterat.

Annons
Att filen tillverkas i Gävle men heter Bollnäsfil är inte vilseledande, enligt Patent- och registreringsverket.

I sin invändning ansåg Falköpings mejeri att det är vilseledande att kalla filen för Bollnäsfil, när den tillverkas i Gävle. Mejeriet hänvisade till lagtext om att varumärken inte ska vilseleda om varans geografiska ursprung.

Patent- och registreringsverket (PRV) avslår mejeriets invändning. "Enbart den omständigheten att bearbetade livsmedelsprodukter innehåller ett ortsnamn medför inte att omsättningskretsen förutsätter att produkten ifråga är framställd på den aktuella orten", skriver PRV, i sitt beslut.

LÄS MER: Grönt ljus från konkurrensverket till samgåendet mellan Gefleortens och Arla

Den normalt informerade filkonsumenten förstår att tillverkningen inte är bundet till en specifik ort, även om namnet innehåller ett ortsnamn, konstaterar PRV. Myndigheten anser därför att det inte finns något stöd för att namnet Bollnäsfil skulle innebära ett konkret eller faktiskt vilseledande om filens geografiska ursprung.

LÄS MER: Gefleortens - mer än 80 år av lokalproducerad mjölk

Mer läsning

Annons