Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Hansson står i bakgrunden – butikschefen Emil Malmgren sköter det dagliga

Efter 20 år som butiksägare spelar bröderna Hansson nu en mer tillbakadragen roll i driften av Ica Söder. Allt operativt sköter butikschefen Emil Malmgren.
– Det är bara större investeringar som behöver vårt godkännande, säger Thomas Hansson.

Annons

Att köpa en butik och bli Ica-handlare är ingen enkel sak. Det krävs mer än pengar på bordet, menar Thomas Hansson.

– Man måste komma från Ica-rörelsen och känna sin lokala marknad. Det är hela Ica:s idé, säger Thomas Hansson.

Butikschefen Emil Malmgren och ägaren Thomas Hansson, som nu driver ett solenergiföretag tillsammans med en kompis i Borlänge. Storebror Mats-Olof Hansson jobbar som montör åt bolaget.

Redan i 20-årsåldern började han och hans fem år äldre bror Mats-Olof Hansson jobba i Bas-köp-butikerna som fanns i Bomhus, Andersberg och Sätra. Mats-Olof var även butikschef i Järbo under en period innan Ica Söder-butiken blev till salu.

– Då ansökte vi om att få köpa. Vi hade båda samlat på oss erfarenhet och Ica tyckte att vi var mest lämpade, säger Thomas Hansson.

Emil Malmgren,  butikschef Ica Söder.

Det är ingen självklarhet att syskon kan samarbeta utan att bli osams, men för bröderna Hansson har det fungerat bra tack vare en tydlig uppdelning. Medan Thomas hade ansvar för ekonomin och färskvaror skötte Mats-Olof schemaläggning och kolonialvaror.

– När det gäller de stora frågorna om hur butiken ska drivas har vi alltid varit överens, men som personer är vi väldigt olika, jag är idésprutan och han får allt att fungera. Personalen uppfattade nog alltid att Mats-Olof var mer chef eftersom han höll i schemafrågorna, säger Thomas Hansson.

Ägaren Thomas Hansson och butikschefen Emil Malmgren.

Ica Söder hör inte till de billigaste butikerna i Gävle, ambitionen har i stället varit att hålla en hög servicenivå och lyssna på kundernas önskemål. Den grillade kycklingen, den egna pölsan, fiskbåten och hemkörningen av varor gör att butiken sticker ut på ett sätt som ägarna tror att kunderna uppskattar.

När bröderna Hansson för ungefär ett år sedan valde att kliva tillbaks och enbart spela rollen som butiksägare hamnade allt operativt ansvar på 33-årige butikschefen Emil Malmgren.

Han har också lång erfarenhet av rörelsen. Efter gymnasiet jobbade han ett år som avdelningsansvarig på en Ica-butik i Stockholm.

Ägaren Thomas Hansson och butikschefen Emil Malmgren.

När han sedan flyttade till Gävle för att plugga till civilekonom på högskolan fick han in en fot på Ica Söder. Jobbet och kärleken gjorde honom till Gävlebo och när han fick gå Ica:s ettåriga butikschefsutbildning hade han redan bestämt sig för att bli Ica-handlare.

Några gånger per år träffar han bröderna Hansson och avlägger rapport. Friheten att fatta beslut och ta egna initiativ är stor – både i förhållande till ägarna och till Ica-koncernen.Men när en ny kaffemaskin eller ett nytt värmebord för 100 000 kronor ska köpas in vänder sig ändå Emil Malmgren till bröderna Hansson och ber om råd.

– De har 30 års erfarenhet av branschen, deras kunskap är självklart mycket värdefull för mig, säger Emil Malmgren.

Mer läsning

Annons