Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näringsminister får besök...

Birgittha Bjerkén,

och en rad lokala företagare vill ställa näringsministern mot väggen...

Den 28-29 maj åker över 100 företagare från Gävleborgs län till Stockholm för att delta i Svenskt Näringslivs årliga Framtidsmöte. Att vi är så många visar med största tydlighet hur viktiga företagsfrågorna är för oss, men också för vårt län.

Vi är förstås extra glada för att vi från Gävleborg fått möjlighet till ett eget möte med näringsminister Maud Olofsson. Vi tänker alla ta chansen att sätta företagarfrågorna i absolut fokus vid mötet med henne, inte minst de frågor som är prioriterade i Gävleborg.

En av de frågorna är den osunda konkurrens som upprört så många företagare i Gävleborg. Våra kommuner envisas med att erbjuda tjänster på marknaden som istället skulle kunna utföras av en privat aktör. Det här är ett tydligt exempel på agerande som direkt bidrar till ett sämre företagsklimat. Vi ser nu fram emot möjligheten att fråga Maud Olofsson vad näringsdepartementet aktivt gör för att stävja den förlegade utveckling där kommunen fortsätter att arbeta parallellt med näringslivet.

Företagarmötet ger oss förstås också möjlighet att diskutera många andra, för oss och för Sverige, angelägna frågor. Hur gör vi för att möta krisen och den massarbetslöshet som spås bli än större? Hur ser vi till att anpassa politiken till verklighetens förutsättningar?

Vi anser att lågkonjunkturen måste mötas med nya idéer – mer företagarvänligare idéer som kan få fart på arbetsmarknaden – och läget för att prova något nytt har kanske aldrig varit bättre än nu.

Nu är det dags att främja möjligheterna till företagande. Nu är det hög tid att se över de gamla regelverk som lägger hinder i vägen för en flexibel arbetsmarknad.

oo Las stänger dörren till arbete, framför allt för våra ungdomar, och gör att de har oerhört svårt att få fäste i arbetslivet. Det betyder att vi i framtiden får en stor grupp människor som i relativt hög ålder saknar en sammanhängande erfarenhet av arbete – och vi är övertygade om att det är en farlig väg att gå.

oo Förslaget på en lagstadgad rätt till heltid leder till färre jobböppningar för dem som är nya på arbetsmarknaden – ungdomarna – samt färre extrajobb till exempelvis studenter. Vi vet att extrajobb ofta är slussen in på arbetsmarknaden, därför värnar vi möjligheten till extrajobb.

oo Arbetsgivaravgifterna är idag ett stort ekonomiskt hinder för en liten eller medelstor företagare som funderar på att anställa. En provanställning kan idag bli en så dyr affär att man inte ens vågar chansa. Vi har inte råd med den utvecklingen när jobben blir färre och färre. För oss är det en självklarhet att arbetsgivaravgifterna måste sänkas. Det ska självklart också gälla alla, inte bara vissa åldersgrupper.

oo Vi ser med oro på att regeringen har politiserat AP-fonderna och gett politiska direktiv istället för affärsmässiga. Vi vill inte se en ny löntagarfondsdebatt.

Vi anser att de här punkterna är avgörande för att få igång sysselsättningen igen. På Framtidsmötet träffar vi tusentals kollegor och konkurrenter från hela landet och vi kommer att diskutera frågorna med stor entusiasm. Vi inspireras av andra entreprenörers idéer och tankar och vi får konkreta exempel på hur arbetet med att öka företagsamheten går till i just deras kommuner.

Många har hunnit längre än vi i Gävleborgs län, vi är vana att möta den insikten.

I flera andra kommuner finns en långt starkare vilja att gå vidare och möta framtiden med modigt ledarskap och ett nytt sätt att arbeta. Att möta människor från andra delar av Sverige ger oss därmed energi att jobba hårdare på hemmaplan. Det stärker oss också i vår övertygelse om att mycket finns att göra än.

Birgittha Bjerkén,

Bjerkéns Fastigheter AB 

Hans Lundqvist,

Gävle Affärsnätverk

Åke Bror,

Gävle Rörmontage

Annika Wiberg,

Marknadsskaparna AB

Alf Bohlin,

Häggviken Konsult AB

Marianne Eriksson

Frohm,

Church Street Service

Roger Persson,

Murtek Sverige AB

Stefan Carlsson,

SOS-Kiosken i Gävle AB

SO Hiller

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel