Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närkontakt med skogens konung

KYBACKA GÅRD, RÖRBERG
Har ni klappat en älg någon gång?
Vi kan avslöja att det känns ungefär som att klappa en strävhårig tax. I alla fall när det gäller halvårsgamla älgkalvar.

Annons
Dennis, Douglas och Denise heter tre älgkalvar som i fredags anlände till Kybacka gård i Rörberg. Där håller de på att bekanta sig med det fyra hektar stora hägn som Bo och Gunilla Brodin har gjort i ordning.
De satsar alltså på älgar som turistattraktion. Och räknar förstås med att tyskarna kommer i mängder?
- Nej, jag skulle tro att de flesta som kommer är svenskar. Jag tror att en majoritet av svenskarna aldrig har sett en älg på nära håll, säger Bo Brodin.

Öppnar om en månad
Om ungefär en månad räknar Bo och Gunilla med att öppna älghägnet för besökare. Till att börja med under lördagar och söndagar.
Älgarna blir då ett komplement till den övriga verksamheten på Kybacka gård, där de annars arrangerar middagar och konferenser och har ridning.
Hägnet är det första i Gävleborgs län och makarna Brodin har budgeterat med 10 000 besökare om året. Och att besökarna kommer att få närkontakt med skogens konung kan de lova.
- De här älgarna är födda i hägn och har präglats på människor redan från födseln, säger Gunilla.

I skogen
Men när GD kommer är älgarna utom synhåll. Någonstans i skogen finns de i alla fall. Gunilla och Bo tar på sig jackor som älgarna känner igen, stoppar bananer i fickorna och greppar hinkar med foder. Därefter går vi in i hägnet.
Först försöker de locka på älgarna men Bo får gå in i skogen och leta upp dem. Och så skymtar vi två av älgarna i skogsbrynet. De smaskar i sig bananer och följer husse i spåren ut på det öppna fältet där de bjuds på foderpellets ur hinkar.
Nyfiket kollar de in de främmande besökarna mellan tuggorna.
Men Denise syns aldrig till.
- Hon går helst för sig själv, säger Gunilla sedan hon varit ut en sväng för att leta.

Ska vidare
I hennes kölvatten går Douglas medan Dennis stannar hos oss. En liten stund i alla fall, sedan blir Dennis orolig och börjar "grymta" efter sin kompis.
De tre älgkalvarna är födda i Bjurholm där gamle skidåkaren Christer Johansson (världsmästare i stafett i Lahtis 1978) har ett hägn.
Två av kalvarna, Douglas och Denise ska så småningom vidare till ett hägn i Småland.
Om några veckor får Dennis sällskap av en kviga som då förhoppningsvis är dräktig. Så i maj nästa år kanske det finns en alldeles nyfödd älgkalv att klappa.
- Normen för ett hägn är en älg per hektar. Så vi kan ha fyra-fem älgar här. Och det är inga problem för oss att bygga ut hägnet, säger Bo.
ANDERS WENNBERG
026-15 96 03
anders.wennberg@gd.se