Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närvaron är stark, humorn är välgörande, allvaret stort

Föreställningen med 2 Mothers In A Car Wash presenteras som en mental biltvätt, låter lite ruskigt. Vad är att vänta? Camilla Dal tog reda på detta.

Senare googlar jag på denna dynamiska och uttrycksfulla Malmöduo och finner att Jenny K Lundgren är multikonstnär, spoken word-artist och poet och dansk-norsk-svenska Kirsti Øibakken Pedersen ljudkonstnär och tonsättare av allt från teater till appar. Med mera. Och så är de mammor båda två, därav namnet.

De bjuder på en föreställning med åtta nummer intensiv text och sång till förinspelad musik, med och utan video. Den handlar om det i livet som betyder något på allvar och börjar med barndomsbilder som väcker minnen, ostämda blockflöjter, ensligt pianoklink, öde skolgårdar, utklädeslekar.

Så kommer de in på scenen och det hela övergår i schlager inklusive en minst sagt hysterisk tonartshöjning. Varje nummer öppnar till olika världar, närvaron är stark, humorn välgörande, allvaret stort.

Jennys texter pulserar fram och Kirsti har en fantastiskt vig och uttrycksfull röst. Bluesigt sväng i låten om att inte passa in fortsätter i en sång om höghusmelankoli och åldrande, en umpig vals med tubakomp. Det ömsinta vemodet bara växer och för tankarna till film av Aki Kaurismäki.

Nästa sång är ett skri om depression och vägen ut ur den, berörande och vackert med malande maskinvrål i bakgrunden. Mammamonsterblues handlar om den starka moderskänsla som nästan ingen låtsas om numera. Jag kan i alla fall inte minnas när jag hörde något om den sist, och i positiva ordalag.

Låten om ett destruktivt förhållande i sin tur är suggestiv med video där en man slår med släggor på oljefat så det stänker. Därpå punkiga taggtrådsgitarrer i vulkaniskt uppror mot relationen där man inte blir sedd och sist en schlager för vi vill sluta på en glad not, om livets lotteri som nu faktiskt kan sluta allt annat än glatt.

Vilken modig, peppande och uppfriskande generös föreställning, konst när den är som bäst, med foten i det upplevda, förmedlat med känsla och musikalitet. En skiva med låtarna står på önskelistan!