Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nästa drömpryl vore en jukebox"

Nu är det personligt som gäller i inredningssammanhang och på Bygga & Bo tänkte vi titta lite närmare på vad det är vi uppskattar mest i våra hem. I en serie artiklar får helt olika människor visa sin favoritmöbel.

Först ut är Joakim Arnell, en musiker med stor kärlek till 50-talet. Hemma i Furuvik har han en hel del gamla godingar i original, men också nytillverkade prylar i gammal stil. Hans ögonsten är en äkta Philips TV-apparat från mitten av 50-talet. Det var en av de första TV-apparaterna i bygden och för Joakim blev det kärlek vid första ögonkastet.

Men han har inte vågat sätta i sladden. Han är rädd att den ska explodera...

Vilken är din favoritmöbel?

–   En Philips TV-apparat från mitten av 50-talet.

Hur fick du den?

–   Den fanns i huset när jag köpte det för fyra år sedan. Jag tyckte den var vacker och frågade om jag fick köpa den också. Jag fick veta att det här var den första TV-apparaten i området och antagligen i hela Gästrikland. Familjen Pettersson som bodde här köpte den 1955 eller 1956 på Nybergs Radioaffär i Skutskär. Det blev stor uppståndelse och folksamling här på lördagskvällarna då folk kom från alla håll för att titta på den märkvärdiga apparaten.

Vad betyder den för dig?

–   Den hjälper mig så att jag kommer i rätt stämning när jag komponerar låtar. För övrigt är den vacker att se på.

Hur sköter du om den?

–   Jag dammade av den när jag flyttade in.

Får man ha prydnadssaker på den?

–   Absolut, jag har haft en trattgrammofon ovanpå den.

Hur ser din nästa drömpryl ut?

–   En riktig jukebox, en Wurlitzer 1015, från 40- till 50-talet skulle jag vilja ha. Jag vet en som äger en men han vill inte sälja sin, de ligger mellan 100 000 och 150 000 kronor i pris.

Var står din 50-tals TV?

–   På kontoret, tillsammans med andra gamla möbler från 40- och 50-talet.

Vilken vore dess bästa plats?

–   Gärna i vardagsrummet, om jag bara fick en bild på den. Någon gång ska jag be en reparatör kolla upp den.

Hur mycket tittar du på TV?

–   Nästan aldrig när jag är ensam hemma och inte med Algot heller, bara någon film ibland. Men när min flickvän Annie och svärmor är här då blir det mycket TV. Svärmor är helt galen i Law and Order.

–   Det här med TV har faktiskt blivit ett eget drama här hemma. De är amerikaner och vill ha TV:n på i alla rum och alla tider på dygnet. Det får inte vara tyst i ett rum och helst ska den stå på på natten också. De vill somna till TV:n och om jag stänger av vaknar Annie med ett ryck.

Jag har försökt förklara att jag inte vill slösa på energi och pengar, men de förstår inte vad jag menar.

Du är ju musiker också. Vad har Refreshments på gång just nu?

–   Vi släpper en skiva i maj som heter ”A Band’s Gotta Do What a Band’s Gotta Do. Dessutom firar vi 20 år tillsammans och ska ha en jubileumskonsert till hösten.

–   Men nu sätter jag i sladden, säger Joakim plötsligt och låter modig. Nu när ni ändå är här. Jag måste bara hämta en skarvsladd som funkar.

Han stoppar kontakten i väggen och en av de små lamporna lyser rött. Vi skyndar oss titta på formen, ifall det är sista gången, med sina skönt rundade hörnor, träfanér i en varm brun ton, siffror i guld och ett framstycke som påminner om en bil med lampor och grill. Den röda lampan slocknar igen och Joakim börjar vrida på knapparna. Plötsligt knäpper det till, susar och sprakar högt och en doft av bränt damm sprider sig i rummet. Men ingen bild vill det bli.

–   Men den exploderade i alla fall inte, ler Joakim. Vilken show va!