Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästa ­sommar ska detstå klart

I veckan startade bygget av nya Stortorget. I juli nästa år beräknas det nya torget stå klart. Notan landar på drygt 74 miljoner kronor för kommunen. Här bredvid kan du se hur det nya torget kommer att bli.

Arbetet med att bygga om Stortorget och Nygatan kommer att ske i tre etapper då olika delar av torget kommer att vara avstängda. Det ska alltid gå att ta sig fram till butiker och restauranger runt torget.

Planeringen för att bygga om Stortorget har pågått i flera år. En arkitekttävling utlystes och avgjordes 2006. Det nya torg som nu ska byggas är en modifiering av förslaget ”Damast” som vann arkitekttävlingen.

Först var det tänkt att bygget av torget skulle starta redan 2007. Men byggstarten har skjutits upp flera gånger. Ett tag såg det ut som att hela projektet skulle skjutas upp till efter 2011. Efter många turer beslutade den rödgröna politiska majoriteten förra året att bygget skulle inledas i år och ske i ett svep. Oppositionspartierna i alliansen har också varit positiva till det nya torget. Men när det i februari visade sig att torget skulle bli 18,8 miljoner kronor dyrare än planerat så reagerade oppositionen. De krävde att kostnaderna skulle minskas till ursprungsbudgeten på 55,6 miljoner kronor och att bygget skulle skjutas upp om det inte gick.

Men i början på mars gav majoriteten i kommunfullmäktige klartecken till att bygget får starta nu till en kostnad på 74,4 miljoner kronor. I måndags togs första spadtaget och i juli nästa år står det nya torget klart att inspekteras av Gävleborna.