Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nästan alla kör för fort i 30-zonen

GÄVLENästan alla körde för fort. Inte speciellt mycket men ändå tillräckligt för att det ska bli böter. Polisen gjorde på tisdagen en första fartkontroll i centrum sedan 30-gränsen infördes i förra veckan.En rad fartsyndare stoppades. Den här gången kom de undan med blotta förskräckelsen. Däremot fick de en påminnelse om vikten att hålla sig till 30-gränsen. Nyordning eller inte, det är skyltarna som gäller.

Den här gången var det Martin Otterbo, 14-årig praoelev hos polisens trafikavdelning som skötte lasern. Genom att låta Martin prova på hur man mäter fordonshastigheter med laser kunde hans handledare Mats Nauweleartz de Agé stoppa fortkörande bilister utan att bötfälla.

Förlorat körkort
Om det varit allvar hade åtminstone två körkort rykt på en kort stund i går förmiddag när mätningarna pågick i korsningen mellan N Strandgatan och Kaplansgatan. Polisbussen stod väl synlig vid infarten till Vägverkets parkering. Ändå var det många förare som inte snappade vad som pågick.
En bilist som passerade polisbilen mättes till 58 km/tim när den fortsatte längs ån. Kanske lever han i den tron att fartmätningar bara kan ske när man närmar sig polisen. Vilket alltså inte är fallet.
Räkna med att det blir en hel del fartmätningar i centrala Gävle framöver. Polisen ger dock trafikanterna chansen att vänja sig vid den lägre fartgränsen i åtminstone någon vecka innan det blir allvar.
Förebyggande fartmätningar när en 30-gräns är precis ny kan låta som ett bra sätt att få fler bilister att snappa vad som gäller och lätta på gasen. Men si, det går inte för sig. Polisen gjorde så i Halmstad och fick rejält på moppe för det.
Alla poliser har rätt att lämna rapporteftergift under vissa omständigheter. Däremot är det juridiskt sett inte korrekt att lämna generell rapporteftergift.
- När jag ändå har en praoelev hos mig och jag skulle visa honom hur man använder lasern tyckte jag att vi ändå kunde göra mätningar inom den nya 30-zonen, säger Mats Nauweleartz de Agé.
När någon som inte är polis håller i lasern gäller heller inte mätningern som ett bevis för fortkörning. Ändå är det en barnlek att använda en lasermätare. Martin Otterbo lyckades vid första försöket efter en kort genomgång. Och han vet nu att det går lika bra att mäta hastigheten på bilar både framifrån och bakifrån.

Kan bli dyrt
Nästa gång är det inte Martin som håller i laserpistolen. Då åker bötesblocket fram och det kostar allra minst tusen kronor.
Martin Otterbo, som bor i Bastfallet utanför Hedesunda, fick en häftig inledning på sin tvådagarsprao hos trafikpolisen.
Först på morgonen fick han skjuta med polisens förstärkningsvapen, MP5, på skjutbanan i polishuset. Sen blev det utryckning med blåljus och sirener efter ett överfallslarm. Sen fick han hantera laserpistolen. Därefter blev det utryckning till E4 där en kvinna rapporterats promenera barfota på motorvägen. Allt på en förmiddag!
På min fråga om han tänker sig polisyrket blev svaret följande:
- Kanske. Jag tror inte det. I alla fall inte en sån här. De verkar så utsatta.


OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson