Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationalmuseum stängs i sju år

Nationalmuseum renoveras för 775 miljoner kronor. Den kraftigt nedgångna byggnaden töms och stängs i närmare sju år.
Men när museet öppnar igen blir publiken utan stora internationella utställningar.
Frågan om Nationalmuseums framtid har varit en het potatis under många år. På onsdagen presenterade Statens fastighetsverk vad som ser ut att bli lösningen på problemet med den slitna museibyggnaden. I uppdraget låg dock inte att undersöka möjligheten av en tillbyggnad eller en ny lokal intill Nationalmuseum.
I en förstudie som lämnats till regeringen föreslår verket en grundlig renovering och ombyggnad av det befintliga museet. I förslaget tas många av de tillägg till byggnaden som gjorts under 1900-talet bort, igensatta fönster öppnas så att dagsljuset kan flöda in och en klimatindelning i olika zoner görs för att bättre skydda föremålen. Dessutom konstrueras en ny teknikbyggnad under jord, som bland annat säkrar in- och utlastning av museets konstföremål.
Tidsplanen löper på närmare sju år. Statens fastighetsverk föreslår att museet börjar evakuera de 700 000 föremålen i samlingarna 2011, året därpå påbörjas renoveringen som pågår i fem år.
Nya Nationalmuseum ska stå klart för invigning i början av 2018.
Solfrid Söderlind, chef för Nationalmuseum är nöjd med förslaget, men har en viktig reservation.
– Det har blivit ett väldigt bra förslag som också har gått att få ihop med våra framtidsönskemål. Men det omhändertar bara en del av den verksamhet vi har, säger hon.
Hon poängterar att verksamheten har svällt såpass mycket sedan museet invigdes 1866 att den inte längre ryms i byggnaden. Antalet besökare har också ökat väsentligt, förra året kom 474 000 personer till Nationalmuseum.
– Det måste till en tillbyggnad för att hela verksamheten ska tas tillvara. Nästan alla andra nationalmuseer i världen har byggt om sitt gamla hus och byggt ett nytt. Sverige är inget speciellt på det området, vi har samma behov och samma krav, säger hon.
Solfrid Söderlind konstaterar också att de stora internationella ”blockbuster”-utställningarnas tid är över på Nationalmuseum.
– De stora flexibla lokaler som behövs för tillfälliga utställningar finns inte här, de måste tas om hand någon annanstans, säger hon och tror generellt att sådana utställningar oavsett lokaler blir svårare att arrangera i framtiden.
I stället vill museet satsa på att visa verk ur de egna samlingarna. Bland annat finns det planer på att låta skulpturer, som tidigare stått undanställd i magasin, få en framträdande plats i de nyrenoverade, ljusa lokalerna.
Tanken är dock att man ska kunna anordna mindre utställningar med ett eller ett par inlån från internationella museer.
Förslaget om ett nytt Nationalmuseum fick omedelbart kritik från socialdemokraternas kulturpolitiske talesman Leif Pagrotsky.
– Vi tycker att man ska sätta museets behov i centrum och inte husets, säger han.
– Nu vill man lägga 775 miljoner i byggnadskostnader och ett par hundra miljoner kronor på att museet under sex år ska finnas någon annanstans. Vårt förslag är att bygga till på baksidan och kanske göra om det här huset så att det är bättre lämpat för verksamheten.

Sara Ullberg/TT Spektra