Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattfastan för lång

Hofors äldre har för lång nattfasta, tiden mellan sista kvällsmålet och frukost.

Annons

Kosten är viktig för att äldre ska behålla sin hälsa och vitalitet. Därför ska måltiderna fördelas så att nattfastan, tiden från sista kvällsmålet till dagens första mål, inte överstiger elva till tolv timmar. En undersökning över kommunens äldreboenden visar att många äldre på vissa boenden hade en nattfasta långt över 12 timmar, som mest 17 timmar.

Margareta Sköld, medicinskt ansvarig sjuksköterska, anser att man måste se över rutinerna för kvällsmål och frukost för att minska nattfastan.

Hon har även kartlagt kvalité och säkerhet och konstaterar att kompetensen bland personalen är låg. Bara 68 procent har undersköterskeutbildning och åtta procent saknar formell grundutbildning. Målet är att 85 procent ska ha lägst undersköterskeutbildning eller motsvarande. Samtidigt har många lång erfarenhet och har den vägen förvärvat kunskap för sitt yrke.