Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattstängt på familjeläkarjouren

SANDVIKENFamiljeläkarjouren i Sandviken stängs nattetid efter årsskiftet.Antalet patienter är för få, anser hälso- och sjukvårdsnämnden.

Primärvårdens chefsläkare, Börje Svensson, anser inte att stängningen innebär några medicinska risker för invånarna.
1997 stängdes akutmottagningen i Sandviken. Kvar blev en familjeläkarjour, öppen alla dagar i veckan, dygnet runt. Men nu, fem år senare, läggs den sista nattöppna akutverksamheten vid Sandvikens sjukhus ner.
Även tidigare har det kommit hot om att stänga familjeläkarjouren nattetid. Från primärvårdens sida har man länge varit tveksam till att ha den kvar, berättar Börje Svensson.

Tre per natt i snitt
Han har gjort medicinska bedömningar i det sparförslag som västra hälso- och sjukvårdsnämnden arbetat fram.
- Sedan den här verksamheten började 1997 har det i snitt kommit tre patienter per natt mellan klockan elva på kvällen och åtta på morgonen, säger han.
Av dessa tre patienter är det i genomsnitt en som kommit i onödan och som lika gärna hade kunnat vänta till dagtid och en som skickas vidare till akuten. Endast en av de tre patienterna har "kommit rätt", berättar Börje Svensson.
Med den statistiken i ryggen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att det inte är ekonomiskt försvarbart att hålla jouren öppen på nätterna. Nämndens beslut var enhälligt.
- Det vi tagit fasta på är att primärvårdens resurser ska nyttjas på bästa sätt, säger Torbjörn Rönnkvist, vice nämndordförande.
Genom att stänga nattmottagningen frigörs två läkartjänster.
- Vi har brist på familjeläkare och svårt att rekrytera. Vi måste använda våra, tyvärr, knappa läkarresurser på bästa sätt.

Ökad tillgänglighet
De resurser som frigörs kommer att användas för att öka tillgängligheten dagtid, för att säkra läkarinsatserna i hemsjukvården och vid kommunens särskilda boenden.
Men trots förstärkningen är fortfarande antalet familjeläkare i västra Gästrikland för få. Det saknas mellan tio och 15 läkare i dag. Mest problematiskt är det i Hofors.
Familjeläkarjouren kommer endast att ha stängt mellan klockan 23 och 08. Övriga tider kommer verksamheten att fortsätta som vanligt. Det som blir sjuk på nätterna får dock vända sig till länssjukhuset i Gävle.

KARIN BERGKVIST