Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattvandrarna ger stöd till unga på stan

SANDVIKENI går, lördag, anordnades Nattvandrarnas dag över hela Norden. En dag då nattvandrarna på olika orter försökte sprida information om sin verksamhet och samtidigt få fler vuxna aktiva och med i verksamheten.

Annons
I Sandviken satt regionstyrelsens medlemmar församlade för att diskutera gemensamma frågor och policy för att sedan gå ut på samhället och informera om sitt arbete.
Samtliga föreningar är med i riksorganisationen Farsor och Morsor i Sverige som kom i gång 1993 och de vuxna behövs ute bland ungdomarna nattetid i samband med olika evenemang, påpekar Olof Borgh, vice ordförande i Sandvikens förening Vuxna på stan.

Förebilder och stöd
- Men vi är inga övervakare utan vill vara förebilder och stöd för ungdomarna, betonar han.
Just att inte vara kontrollant och ge pekpinnar är viktigt för att skapa förtroende hos ungdomarna och nattvandrarna har också tystnadsplikt. Att inte föra vidare vad de ser eller hör, det är en viktig förtroendefråga, menar Laila Östberg, ordförande i Hofors Vuxna på Bruket. En förening som fick en nystart förra året och fått ett tiotal aktiva medlemmar.
- Extra roligt är att vi har så många män, faktiskt fler än kvinnorna i föreningen, säger hon.
Alla är överens om att det är ett viktigt ideellt arbete som utförs av nattvandrarna landet runt och att många fler skulle behöva bli aktiva. Många ungdomar söker kontakt och nattvandrarna blir just den viktiga vuxenkontakt som behövs. Nattvandrarna är också lätta att känna igen på den gula jackan, ett stöd från Skandiakoncernens projekt Idéer för livet.