Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturister vill stoppa stugby

Nu mobiliseras krafter för att värna nakenheten på Rullsand.
Det är föreningen Naturkultur i Uppsala som satsar på att sprida information om naturism i ett försök att stoppa planerna på en stugby på den tidigare nakencampingen.
– Vi vill att Rullsand åter ska bli ett ställe där naturister kan känna sig riktigt välkomna, säger Naturkulturs ordförande Olle Strand.

För ett antal år sedan försvann naturisternas camping i Rullsand.

Bakom beslutet låg Upplandsstiftelsen som ansvarar för området och som ville ha en mer flexibel camping.

Kvar finns dock en del som fortfarande är vigd åt nakenbad. En strandremsa som är väldigt uppskattad av hela regionens naturister.

När nu en stugby planeras på deras gamla campingområde intill nakenstranden, försöker Naturkultur i Uppsala få planerna skrinlagda.

Mellan den 3:e och 5:e juli kommer Olle därför att finnas på plats på Rullsand och med information om naturism försöka få Upplandsstiftelsen och Älvkarleby kommun att göra mer för rörelsen.

Han tror att den turism det skulle skapa skulle vara bra för orten.

– Det skulle komma turister från hela Europa om campingen återuppstod. Dessutom är marknadsföringen helt gratis då det skrivs om stränder och campingar i naturisttidningar, säger han.

Olle Strand har sökt ansvariga hos kommunen och försökt prata med Upplandsstiftelsen som arrenderar stranden, men utan att få något riktigt gensvar.

Han tycker att det borde vara självklart med en nakencamping i en region där det bor så mycket människor.

– Det finns ingen nakencamping norr om Dalälven och inga skyltade nakenbad i Gästrikland och Dalarna. För att kunna campa naken måste man åka till Roslagen eller Bergslagen.

Jan Lundqvist är vd på Upplandsstiftelsen. Han tycker att det är självklart att det ska finnas ett nakenbad på en så pass stor badplats som Rullsand.

Däremot så har han inga planer på att ändra sig i fråga om stugbyn.

– Vi kan tyvärr inte förena alla intressen och vi behöver verkligen de här stugorna för att folk ska kunna utnyttja stranden som redan är väldigt populär.

Jan Lundqvist ser inte heller att det skulle vara möjligt att förena naturister och som naturisterna kallar dem textilbadare.

– Som jag ser det är folk är inte tillräckligt toleranta för det, säger han.

Olle Strand har svårt att förstå varför nakenhet ska vara så känsligt. Han tycker att det handlar om dubbelmoral då samhället redan är så sexualiserat.

– Många har en konstig föreställning att naturism är en sexuell utlevelse, men så är det verkligen inte, säger Olle Strand.