Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturum ska byggas i Gysinge

SANDVIKEN
Ett naturum ska stå klart på Udden i Gysinge sommaren 2005.

Annons
Ett hus som med utställningar och informationsmaterial ska ge en inblick i den unika naturen och det växt- och djurliv som finns inom Färnebofjärdens nationalpark.
- Lika viktigt är att vi vill skapa intresse och nyfikenhet för besök i parken, säger projektledaren Rie Stagegaard.
Redan när Färnebofjärdens nationalpark invigdes 1998 kom tankarna på ett naturum.
Då fanns planer på en uppdelning på tre platser. Naturvårdsverket som stöder projektet ekonomiskt har beslutat att ett naturum ska förläggas till Gysinge. Där finns redan ett mycket stort antal besökare som kan tänkas också besöka naturumet. Enligt en undersökning uppgår antalet besökare i Gysinge till närmare 120 000 personer.
Vid årsskiftet kom klartecken på pengar från EU Mål-2 norra vilket gör att finansieringen är klar. Totalt kommer det att kosta 12,9 miljoner kronor varav Naturvårdsverket bidrar med 6,7 miljoner konor och EU fem miljoner kronor.
- Sedan har länsstyrelsen i Gävleborg lovat 1,1 miljoner kronor och även Sandvikens kommun bidrar, säger Rie Stagegaard.
Naturumet ska inrymmas i den gamla stallbyggnaden ute på Udden i Gysinge. Den restaureras till utställningslokal. Även den gamla kvarnruinen ute i forsen restaureras. En bro byggs ut till ruinen som blir en del i naturumet.
Förutom utställningar och program finns planer på olika guidade turer ut i parken. Inte minst ska besökare få möjlighet att besöka fjärdområdet båtledes.
Parallellt med projekt naturum påbörjar Sandvikens kommun ett projekt Udden 2010. Kommunen vill se på möjligheten att bygga om byggnaden intill det blivande naturumet. I dag är den förråd för PRO och kommunen. Målet är att skapa större samlingslokaler eftersom det saknas i Gysinge.
En förstudie ska bli klar under hösten.

Ulf Granström
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se