Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvårdsverket: Vargen påverkar inte jakten eller ekonomin negativt

Den befintliga vargstammen på cirka 400 vargar har ingen negativ påverkan på ekonomin, inte ens för de näringar berörs mest som jakt, rennäring och annan djurhållning. Den slutsatsen drar Naturvårdsverket i en nyutkommen analys.

Naturvårdsverket konstaterar att vargen kan orsaka problem för den enskilde men att den i stort inte gör någon socioekonomisk skada.

– Vi har förståelse för att vargen påverkar människor på olika sätt och för den enskilda människan kan påverkan vara stor. På samhällsnivå finns det däremot ingen omfattande ekonomisk påverkan på verksamheter och näringar från varg, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för enheten för viltanalys på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Det är i syfte att skapa ytterligare underlag för den fortsatta förvaltningen av vargstammen som Naturvårdverket i samarbete med Statens jordbruksverk har undersökt hur socioekonomin påverkas när stammen har en "gynnsam bevarandestatus", vilket Naturvårdsverket nu anser att den har.

Slutsatsen är att inte ens de näringar som har mest kontakt med varg – jakt, rennäring och tamdjurhållning – påverkas negativt i stort. Tvärtom har dessa näringar växt i takt med att vargstammen växt, enligt Naturvårdsverket:

"Vi kan till exempel se att antalet fårbesättningar har ökat det senaste decenniet, även i Mellansverige där varg är vanligt förekommande."

Enligt Naturvårdsverket avser begreppet "socioekonomisk" i det här fallet hur rovdjurens närvaro påverkar förutsättningarna för näringsliv, rekreation, fäboddrift, jakt och människors vardag. Analysen baseras på "tillgänglig data samt på en dialog med myndigheter och andra intressenter".