Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Navigationsskolan

Där Polhemsskolan ligger i korsningen Södra Kungsgatan-Kaserngatanfanns tidigare ett hus som byggts för utbildning av kapteneroch styrmän. Skolan startades 1842 och hade sina förstalokaler tillsammans med Athenæum (se Borgarskolan) på Drottninggatan. 1862 fick navigationsskolaneget skolhus, ritat av G.N. Runer. Skolan, som Skepparsocieteten lämnat bidrag till, byggdes i trä.Staden stod för virket.
Ett så kallat observatorietorn, där eleverna ficklära sig ta ut solhöjd och göra olika beräkningar,uppfördes där.
1911 drog staten in skolan och byggnaderna överlätstill Gefle stads församlings kyrkoråd, som flyttadesin församlingsverksamhet till Södra församlingshemmet,som den gamla skolan då kom att heta. Hit flyttade ävenMjölkdroppen från Norra Kopparslagargatan. Navigationsskolansekonomibyggnad inreddes för Gefle husmodersskola. Husen revs 1957. Löfgren, F, Sollbe, B: Gävlevandringar med Folke.