Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedläggning värst för de yngsta

GÄVLE Om Gunghästen läggs ner i sommar måste 40 barn måste byta dagis.
- Om de ska stänga bör de väl göra det någonstans där man får tomma avdelningar. Inte här, säger Marina Westholm och Christina Tärnåsen, som arbetar på Gunghästens förskola.

Annons
Personalen på Gunghästen har reagerat på de senaste dagarnas besked om vad som ska hända inom barnomsorgen i Gävle och över den dåliga informationen.
- Vi hade fått höra att man inte skulle ta beslut förrän i februari. Men det ska tydligen tas upp redan nu. Vi kände att vi måste protestera, säger Marina Westholm.
Av de barn som går på Gunghästens tre avdelningar nu är det bara sju som börjar i skolan i höst. Många av barnen är små. Det blir alltså många barn som måste skolas in på nya förskolor om Gunghästen stängs.

Anette Wieser är förälder och håller tummarna för att förslaget att lägga ner Gunghästen inte blir verklighet. Hennes äldsta pojke har haft två dagmammor och varit på en annan förskola innan han kom till Gunghästen. Om han måste byta till ännu en förskola hinner han bara vara där ett år innan han ska över till skolan.
- I så fall blir det femte inskolningen för Fredrik och fjärde för August. Jag skulle aldrig ha låtit dem börja på Gunghästen om jag vetat att den skulle läggas ner, säger hon.
- De som beslutar om sådant här tänker bara på siffror. De ser inte vilka barn det drabbar, säger hon.
Precis som de flesta andra föräldrarna har hon skrivit på namnlistor mot nedläggningen som hänger i hallen.

Enligt den utredning som barn- och ungdomsnämnden ska behandla i morgon, onsdag, ska en av Gunghästens tre avdelning överlåtas till kyrkans förskola och de andra två ska bli dragspelsavdelningar, som bara har öppet halva året.
- Vi som är vuxna klarar oss väl, men någon måste prata för barnen, säger Marina Westholm, som är kritisk till förslaget att skapa "dragspelsavdelningar" med personal som är "experter på in- och utskolningar".
- Jag har skolat in barn så länge jag har jobbat på dagis. Men tror de att det räcker med en inskolning helt plötsligt? Föräldrarna måste ta ledigt för att vara med på inskolningen på dragspelsavdelningen. Sedan kommer de att få ta ledigt igen för inskolning när barnen får plats på en annan förskola. Eller tror de att man bara kan lämna barnet vidare? säger hon.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se