Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedläggningen av Hemma-hos dröjer

GÄVLE
Det blev inget beslut om att lägga ner Hemma-hos-verksamheten när barn- och ungdomsnämnden sammanträdde på onsdagen.

Annons
De föräldrar och barn kom till mötet för att protestera och lämna över protestlistor får vänta till augusti innan de får besked om hur det blir.
Men det var inte bara protesterna som gjorde att nämnden återremitterade ärendet.
Den viktigaste orsaken var att barn- och ungdomsförvaltningen aldrig har gjort den utredning som nämnden beställde i februari.
- Vi beslutade faktiskt att förvaltningen skulle utreda både Natt & Dag och Hemma-hos och det beslutet har inte verkställts. Då är det konstigt att lägga ner en del av det som skulle utredas, sa Ulla Andersson, v.
- Vi kan kanske klara att ha kvar Hemma-hos om vi slipper den höga hyran för Natt & Dag. Det finns krav i samhället på att människor ska arbeta nätter och helger och om vi ska kunna rekrytera folk till Gävle är det viktigt att vi kan erbjuda barnomsorg, argumenterade Niels Hebert, mp.
Hemma-hos-verksamheten har fyra anställda som kommer hem och passar barn i åldern 6-12 år när deras föräldrar arbetar nätter och helger. Det är bara tolv familjer i Gävle som har hemma-hos, men för dem som berörs är det desto viktigare.
- Hela min familj bor i Chile, jag har ingen som kan hjälpa mig, sa Maria, som har två barn som får tillsyn några kvällar i veckan.
Maria jobbar inom äldreomsorgen på rullande schema och slutar ofta klockan tio på kvällen. Hon kan inte få ett jobb på dagtid.
- Alla hos oss går på rullande schema. Jag har tagit lån för att utbilda mig till undersköterska, jag vill inte säga upp mig. Men jag vågar inte låta barnen sova ensamma, säger hon.
- De som har en mormor eller farmor som kan passa barnen anlitar inte oss. Hemma-hos tar man i sista hand, när det inte finns något annat, säger Maya Gemzell, en av de fyra anställda, som också var med och protesterade mot nedläggningsförslaget.
Under nämndens kafferast fick de berörda föräldrarna också tillfälle att prata med politikerna i nämnden, och under debatten före beslutet om återremittering fick de ett visst stöd från en del av politikerna.
Beslutet att återremittera ärendet blev helt enigt. När frågan återkommer i augusti ska den också omfatta eventuella möjligheter att spara pengar på Natt & Dag, dagiset för barn i åldern 1-5 år med nattarbetande föräldrar.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se