Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedläggningen av Leaf är ett sorgligt exempel

Gävle hade för bara 50 år sedan en stark ställning i Sverige med ett sjudande rikt näringsliv och ett mycket gott företagsklimat.

Idag har Gävle en mycket bekymmersam situation på arbetsmarknaden, skriver företrädare för M och FP

Åsa Lindestam och Carina Blank, S, skriver i en debattartikel den 5/3 att näringslivet i regionen behöver välutbildad arbetskraft och att det är viktigt att det finns bra utbildningar i Gävle och i länet.

Låt oss först hålla med om de båda socialdemokraternas insikt och åsikt om att näringslivet behöver välutbildad arbetskraft, men låt oss också konstatera att detsamma gäller för de offentliga arbetsgivarna som finns i länet.

Det finns all anledning att vara bekymrad över situationen i Gävle idag. I veckan kom ju ytterligare ett hårt slag mot kommunen med beskedet att Leaf lägger ner sin produktion.

S har styrt Gävle under många år och har därmed haft en stor möjlighet att styra utvecklingen på utbildningsområdet. Tyvärr ligger Gävle lågt, mycket lågt, i nationella rankningar över skolresultatet i grundskolan.

Varför är det då viktigt att vi har en grundskola som levererar ett gott resultat för den högre utbildningens skull?

Det enkla svaret är att om inte grundskolan i Gävle levererar elever med godkända betyg så finns det inte en möjlighet för ungdomarna att gå vidare vare sig till gymnasieskolans nationella program eller till universitet/högskola.

Carina Blank och Åsa Lindestam bör därför lägga fokus på att snarast åtgärda den akuta situation som finns i Gävles grundskolor för att ge så många unga som möjligt behörighet till gymnasieskolans nationella program. Det är en kommunal kärnuppgift.

När det gäller den högre utbildningen så ställer alliansen även om utbildningssystemet här. Vi ändrar fokus från kvantitet till kvalité.

Länets näringslivsstruktur består dock historiskt av skogs-, stål- och verkstadsindustri och här spelar högskolan en ytterst marginell roll som utbildningsanordnare eftersom den har valt andra inriktningar som profilområden. Ansvaret för det bär högskolans ledning.

Riksdagens utredningstjänst har i en rapport nyligen visat att Högskolan i Gävle hamnar mycket lågt i nationella rankingjämförelser och det är också ytterst bekymmersamt.

Studenter väljer idag att i första hand läsa på universitet och Gävleborg är också det enda län norr om Dalälven som inte har ett universitet.

Därför finns det all anledning för Högskolan i Gävle att utreda förutsättningarna för att bilda ett universitet genom ett samgående med ett närliggande universitet. Det vore mycket bra för medarbetarna på Högskolan att få sin anställning på ett universitet och det vore bra för morgondagens studenter och länets invånare att Gävle och Gävleborg hade ett universitet.

Gävle hade för bara 50 år sedan en stark ställning i Sverige med ett sjudande rikt näringsliv och ett mycket gott företagsklimat.

I dag har Gävle en mycket bekymmersam situation på arbetsmarknaden för ungdomar. Socialdemokraterna har uppenbarligen inte några lösningar för framtiden.

Vi ser fram emot att få ansvaret även för Gävle efter valet 2014 så att vi kan utveckla kommunen till det bättre.

Inger Källgren Sawela

Oppositionsråd, M, Gävle

Per-Åke Fredriksson

Oppositionsråd, FP, Gävle

Lars Beckman, M

Hans Backman, FP

Riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel