Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedskärningar på Sandvik?

SANDVIKEN
Under andra kvartalet redovisar Sandvik en vinst på knappt 1,2 miljarder kronor vilket är ett sämre än väntat.

Sandvik Materials Technology, där huvuddelen av verksamheten i Sandviken ingår, måste fördubbla sina resultat inom två år. Det kommer att innebära personalnedskärningar.
Sandviks resultat efter andra kvartalet är 18 procent sämre än under samma kvartal i fjol och också lägre än vad analytiker hade väntat sig.
Orsakerna till det försämrade resultatet är dåliga marknadsförutsättningar och att valutakursutvecklingen varit negativ för Sandviks del. Under andra kvartalet har valutautvecklignen dragit ned vinsten med 180 miljoner kronor.

Differens
- Vi redovisar allt i kronor men säljer till stor del i dollar. När vi räknar om får vi därför en differens. För ett år sedan stod dollarn i nära tio kronor och nu 8,20 kronor, säger Anders Ilstam, tillträdande vice vd för Sandvikkoncernen.
Enligt Sandvik har marknadsförutsättningarna inte heller varit de bästa.
Delar av marknaden går bra, som till exempel Japan, Indien och Kina. Men i Nordamerika liksom i Europa går det sämre.
- Det finns undantag i Europa. Till exempel så går det faktiskt ganska bra i Sverige trots att det talas om att det går så dåligt för Sverige. Men i övriga Europa, främst Tyskland, är det jobbigt, säger Anders Ilstam.
Även orderingång och fakturering har försämrats.

Svagt resultat
För Sandvik Materials Technology ökade orderingången med två procent och faktureringen ökade med fem procent.
Men resultatet blev relativt svagt - 191 miljoner kronor. Försämringen berodde även för Sandvik Materials Technology på negativ valutaeffekt men även på lågt kapacitetsutnyttjande.
Inom affärsområdet pågår ett omfattande förändringsprogram för att sänka kostnaderna och öka produktiviteten.
- Vi måste anpassa kapaciteten till den efterfrågan som finns, säger Peter Gossas, chef för Sandvik Materials Technology.
Det innebär i klartext att de verksamheter som inte når upp till Sandviks krav på resultat kommer att beröras, bland annat genom personalnedskärningar. Men hur anpassningarna kommer att slå mot olika orter vill Peter Gossas inte spekulera i. Även Sandviken kommer dock att beröras.
- Halva verksamheter är här så det är klart att Sandviken i högsta grad är en del i problemen.
Sandvik Materials Technology har under de senaste två åren arbetat med att få upp produktiviteten men trots det fortsätter den negativa trenden.
- Den externa efterfrågan har inte hjälpt oss, säger Peter Gossas.

Osäker framtid
Sandvik Materials Technology måste fördubbla sin vinst för att nå upp till en rimlig nivå och det måste ske inom två år.
För tillfället finns inte mycket som talar för att framtiden kommer att se så mycket annorlunda ut.
- Generellt för hela koncernen gäller att framtiden ser osäker ut och vi förväntar oss ingen ökad efterfrågan. Sandvik Materials Technology startar dessutom på en låg nivå, säger Peter Gossas.
Kursen på Sandviksaktien föll efter att Sandvik redovisat delårsrapporten.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se