Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedskärningar slår mot sjuka barn

Var fjärde vårdplats ska tas bort från barnkliniken i Gävle.
– Det går ut över barnen, säger Mikaela Pollmeyer, sjuksköterska på avdelning 107B.
– Det är hemskt. När ens barn är sjukt vill man ju ha tillgång till spetskompetens, säger Anna Rydbäck, mamma till Rufus, tio månader.

Rufus har drabbats av en allvarlig infektion och både han och Anna har därför tillbringat den senaste veckan på avdelning 107B på Gävle sjukhus. Under tiden har Anna märkt hur oron spritt sig på avdelningen.

I onsdags fick personalen besked om vad nedskärningarna på barnkliniken innebär: Avdelning 107 B där barn upp till 17 år vårdas ska slås ihop med 107 A, där nyfödda och för tidigt födda barn vårdas, redan den 20 april. Åtta tjänster ska tas bort.

Vid sammanslagningen minskas det sammanlagda antalet vårdplatser från 26 till 20, samtidigt som den nya avdelningen också ska ta emot barn från barn- och ungdomspsykiatrin.

– Det är ju orimligt, säger Anna Rydbäck.

– På neonatal vårdas barn som fötts för tidigt och är extremt infektionskänsliga. I rummet bredvid ska barn som Rufus som har en infektion vårdas, och i nästa rum kanske en 17-åring som är självmordsbenägen ligger. Det är klart att det inte blir bra, säger Anna Rydbäck.

Mikaela Pollmeyer är sjuksköterska på 107B och tror inte heller på sparförslaget, varken på att blanda patienterna eller på att krympa antalet platser så kraftigt.

– Det är helt fullt här nu och det är det ofta, särskilt när det är infektionstider. Jag förstår inte hur vi ska få plats för alla barn, säger hon.

– Vi kommer att få skicka iväg barn till andra sjukhus och det kostar också. Jag vet att de är oroliga i Uppsala för hur alla ska få plats där, säger hon.

På 107B, avdelningen för stora barn dit Rufus nu räknas, har man bland annat kirurgi-, ortopedi-, öron-näsa-hals- och medicinpatienter i dag, samt en akutavdelning dit hälsocentralerna remitterar patienter. Nu får man två specialiteter till.

– Det är som alla vuxenpatienter från våning tolv och ända ner till bottenvåningen på sjukhuset skulle vårdas på samma avdelning, av samma personal. Det känns övermäktigt. Vi har alltid kämpat för att vi ska få spetskompetens, men nu vill man smeta ut kompetensen, säger Mikaela Pollmeyer.

Anna Rydbäck, som var på 107A med Rufus när han var mindre, håller med.

– Personalen på båda avdelningarna är helt fantastisk. Så kunniga och engagerade och kompetenta. Men de är ju kompetenta på olika saker, säger hon.

På fredagen fick Rufus permission och Anna Rydbäck kunde åka hem med sin son, efter en vecka instängd på sal 26 på grund av smittorisken.

– Å, så skönt att få åka hem, inte sant, Rufus? Och så skönt att ha nära hem, och inte ha varit ivägskickad till Hudiksvall eller Uppsala, säger hon.

I fredagens tidning slog Fredrik Sewon, läkare på barnkliniken, larm i en insändare om de kraftiga försämringar som besparingsförslaget innebär. Gävleborg kommer att få landets sämsta barnsjukvård, varnade han.

Han får svar i dagens tidning av divisionschefen Roger O Nilsson, verksamhetschefen Urban Ericsson, vårdenhetscheferna Per Andersson (107A) och Margareta Lingblom-Gunnarsson (107B), som försvarar nedskärningarna och skriver att de gärna vill ha en dialog med personal och föräldrar.

Men Mikaela Pollmeyer har ingen stor tilltro till den dialogen.

– Det känns som om beslutet redan är fattat, och jag kan inte se någon fördel med den här sammanslagningen. För jag tänker inte pengar. Jag tänker barn, säger hon.