Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedslående besked till second hand-branschen

Beskedet från finansminister Magdalena Andersson var en besvikelse.

Under onsdagen träffade nätverket Ideell second hand statssekreterare Charlotte Svensson på Finansdepartementet.

Beskedet de fick var nedslående.

– De har kommit med en långsiktig lösning, men vi måste titta lite närmare på den, säger Lotta Kökeritz, pressansvarig på Myrorna.

Den kortsiktiga lösningen är att organisationerna betalar in momsen under 2015, för att få tillbaka pengarna i form av ett bidrag i december.

– Det här betyder att många kommer att tvingas att lägga ner sina verksamheter, de klarar sig inte fram till december.

För Myrornas del innebär det de får bygga upp ett nytt kassasystem och utbilda personal, i stället för att göra samhällsnytta.

– Vi är besvikna och oroade över att Magdalena Andersson trots löften ännu inte presenterat ett förslag som låter oss fortsätta att hjälpa människor i socialt utsatta situationer, sa Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande i Ideell second hand i ett pressmeddelande.

– Oavsett utfall så kommer vi att fortsätta att kämpa för att hitta lösningar. Vi kommer inte att ge oss, sa Victoria Hellsten från Myrorna innan hon nåtts av beskedet från mötet.

LÄS MER:

Ljusning för momshotade second hand-butiker

Nu säger de ifrån om ny moms

Emmaus kan bli först ut i vad som kan bli många nedläggningar

Skatteverket uppmanar till momsregistrering