Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej-general med EMU på heltid

GÄVLE
EMU-omröstningen är viktigare än vad fjolårets riksdagsval var. Går vi med i valutaunionen tappar riksdagen makten att utforma den ekonomiska politiken. Ett nej till EMU innebär däremot ett nej till fortsatta nedskärningar och privatiseringar.

Det hävdar i alla fall Björn Öberg.
- Det var inte för att få den nyliberala politiken som väljarna röstade fram en majoritet med s, v och mp i riksdagen, påpekar han.

Spindel i nätet
Den 23-årige ombudsmannen för vänsterns ungdomsförbund i länet är mycket engagerad i EMU-frågan. Inför slutspurten av nej-kampanjen lägger han all krut på frågan, som han ser som en av de mest avgörande sedan EU-inträdet 1995.
Han fungerar som en spindel i nätet och samordnar arbetet mellan de olika nej-organisationerna i Gävlenätverket.
Innan nästa veckas cityfest och därmed en mer intensiv fas av kampanjen passade GD på att ta ett samtal med honom över en Magnum mandel.

Engagerad
Järbosonen Björn Öberg började engagera sig politiskt i samband med att syskonen de Soto 1998 hotades av utvisning från Gävle till Chile. Ung vänsters arbete bidrog nog en hel del till att de fick stanna kvar i landet, tror han. Sedan dess har han fortsatt att engagera sig i ung vänster och vänsterpartiet.
Efter en sejour med studier på folkhögskola och komvux i Malmö återvände han till hemtrakterna för två år sedan. Då fick han nämligen jobbet som ombudsman för ung vänster i Gävleborg och Dalarna. Sedan årsskiftet kan han koncentrera sig på vårt län.
I våras var han med och startade Gävlenätverket mot krig som demonstrerade mot USA:s invasion av Irak. Nu är det dock EMU som gäller.

Ingen given seger
Trots att opinionen är stark för nej-sidan så varnar han för att ta ut segern i förskott. Den finansiellt starka ja-sidan kommer nog att ta till fula knep på slutet och skrämma de tveksamma att rösta ja, tror han. Det lyckades i folkomröstningen 1994 då en till synes stabil nej-ledning krympte ihop snabbt på slutet, menar han. Men han litar samtidigt på att folk kan genomskåda skrämselargument från motståndarna.
- Folk är trötta på de senaste årens utveckling. De har också varit ute och rest i euroländerna och sett att allt har blivit dyrare, säger Björn Öberg.
Han sågar ja-sidans argument om att det är säkrare med en stor gemensam valuta än en liten på grund av spekulationsrisken.

Skvalpar
Dels sker det ingen spekulation mot den svenska kronan nu och dels så förhindrar inte EMU-systemet det. Dessutom skvalpar ju euron upp och ner hela tiden i värde, menar han.
Förutom ung vänster och vänsterpartiet så medverkar även miljöpartiet, SSU, s-nej till EMU, Transport och Handels i Gävlenätverket mot EMU. Nej-partiet centern har också inbjudits att delta, men har tackat nej i Gävle. Däremot är de med i nätverket i Sandviken.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se