Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej igen till 15 barn per grupp

Sätt ett tak på barngruppernas storlekar i Gävles förskolor.

Förslaget av oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP, fick i går nobben av den rödgröna majoriteten i kommunfullmäktige.

I motionen föreslog Per-Åke Fredriksson ett tak på 13–15 barn per grupp i de äldre förskoleåldrarna.

Även förra mandatperioden lade han samma motion som fick avslag.

– Under valrörelsen fick jag höra att majoriteten skulle jobba med riktmärken kring 15 barn per grupp. Jag tyckte att det lät positivt så jag lade samma motion en gång till, sa han.

Övriga allianspartier och Sverigedemokraterna stödde förslaget i går. Men Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sa nej. De menar att det blir stelt med ett generellt tak.

– Det stämmer att vi hade de diskussionerna i valrörelsen, men jag kom fram till att det inte var rätt väg att gå, sa Åsa Wiklund-Lång, S, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Enligt henne jobbar förvaltningen i stället med att reglera antalet barn per förskola med hänsyn till bland annat personaltäthet, barnens behov av särskilt stöd och möjligheten att dela upp barnen i mindre grupper under dagen.

Begreppet ”avdelning” menar hon är på väg att försvinna.

– Om vi ska följa motionen måste vi också ha en miljard i driftsmedel, sa hon.

Alliansoppositionen anklagade henne för att försöka ”skriva om” Socialdemokraternas vallöfte och lovade att de tänker satsa de pengar som krävs.

– Vad du än säger så är avdelningen grunden. Det är till den barnen kommer, har morgonsamling, äter och sover, sa oppositionsrådet Inger KällgrenSawela, M.

Jörgen Edsvik, S, framhöll att även majoriteten har avsatt extrapengar till att öka kvalitén i förskolan.

– Dessutom bygger vi sju eller åtta nya förskolor. Det vi är emot är att ett absolut tak ska styra kvalitén, sa han.

Enligt Lars Beckman, M, består Gävles förskolegrupper av i snitt 18,6 barn per avdelning.

– Jag förstår att det här är en känslig och pinsam fråga för er, sa han.

Men barn- och ungdomsnämndens vice ordförande Tomas Fransson, MP, tyckte att allianspartierna stirrat sig blind på gruppstorleken.

– Vi måste satsa på alla delar, sa han och räknade upp lokaler, utemiljö, chefsutbildning och personalutveckling.