Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, samhället är inte redo för nästa steg för hbtq-personer

Årets tema för Stockholm Pride var redo - redo för nästa steg? Svaret på frågan är dock nej, samhället är ännu inte redo för nästa steg, skriver Öppna Moderater.

Varje dag får vi höra om problemen för hbtq-personer att leva fritt i vissa förorter. Lika ofta får vi dock höra att problemet med bristande acceptans av hbtq-personer skulle lösas, om det bara inte vore för livsstilen, till exempel halvnakna uppträdanden under prideparader.

Om bara dessa halvnakna människor i paraderna inte fanns så skulle hbtq-community vara helt accepterat. Detta är dock ett utslag av ren och skär homofobi.

Detta visar att samhället ännu inte är helt redo för hbtq-personer, inte redo för något annat än en snäv, normativ livsstil. När samhället är redo för alla hbtq-personer på Pride, oavsett hur mycket kläder de bär, och för hbtq-personer i förorterna, ja då kan vi börja prata om att samhället är redo för att ta nästa steg. Men just nu kan inte hbtq-personer leva det liv vi vill och därmed fullt ut pga homofobi och transfobi.

Receptet för en del människor verkar vara att vilja pressa in alla andra i samma snäva ram och tankemönster som de själva står för. Men om vi ska nå verklig acceptans och respekt för människors livsval är detta inte en framkomlig väg.

Det handlar snarare om att vi måste acceptera människor som de faktiskt är. Vi måste ta ett steg från våra egna normer och värderingar och acceptera att andra kanske inte vill leva sina liv precis likadant. Om vi vill vara halvnakna i parader eller leva med flera partners så är det också ok, gifta sig med flera eller låta bli att gifta sig. Ingen ska behöva mallas in i snäva normer bara för att det passar andras snäva åsikter.

Vi måste sluta bagatellisera människors rättigheter genom att bara tala om hur gullig kärleken är och att den ska vara lika för alla människor. Vi måste istället vända på steken och tala om människors oinskränkta rättighet att forma sina liv som de själva vill.

Det handlar inte om att det inte ska spela någon roll vem du blir kär i. Det handlar om rätten att det ska kunna få spela roll i vilket kön du blir kär, men att ingen annan ska lägga sig i det.

Det handlar om de halvnakna läderbögarna i prideparaderna och att hbtq-personer i förorterna ska kunna leva öppet och bli kära i vem de vill. Men så länge de inte respekteras som de personer de är, kan hbtq-personer som grupp inte anses respekterade. Homofobin lever än. Sverige är ännu inte redo för nästa steg, men vi fortsätter arbeta för att så ska vara fallet.

Jenny Edberg

Vice förbundsordförande och ordförande Öppna Moderater Stockholm

Christer Mattson

1:e vice ordförande Öppna Moderater Stockholm

Marcus Sköld

2:e vice ordförande Öppna Moderater Stockholm

Robert Mellberg

Förbundsstyrelseledamot Öppna Moderater

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel