Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej-sidan fick jobba i motvind

GÄVLE
Varken ekonomiska argument eller talet om solidaritet med Europa håller när det handlar om EMU, hävdade Inger Schörling, mp, när hon talade i Gävle på onsdagen:

Annons
Till och med EU-kommissionens ordförande Romano Prodi har sagt att EMU:s regler är korkade. Varför ska vi gå med och vara solidariska till ett sådant projekt? sa hon.
Medan det var tjockt av folk på Rådhustorget där statsminister Göran Persson talade var det samtidigt alldeles folktomt framför nejkampanjens valstuga på Stortorget.
Bara en handfull personer stannade till och lyssnade en stund när EU-parlamentarikern Inger Schörling, mp, försökte stärka EMU-motståndarna.

Tog en paus
Inte ens när Inger Schörling gjorde en paus och sedan höll ett nytt tal efter att Göran Persson slutat, i hopp om att de stora åhörarskarorna då skulle strömma över från Göran Persson till henne, tätnade åhörarskarorna. Men Inger Schörling gav inte upp.
- Jag måste ju prata för dem som vill lyssna till mina argument, sa hon, fast hon hellre hade gjort som alla andra och lyssnat till statsministern.
- Jag skulle vilja fråga honom varför han har ändrat sig. Det är bara några år sedan Göran Persson hävdade att Emu kommer att leda till att det bildas en EU-stat, en utveckling som han skytt som pesten, sa Inger Schörling, och framkastade själv en något spekulativ teori om vad skälet kan vara:
- Kan det bero på att bara om Sverige går med i EMU har Göran Persson en chans att bli EU-president? sa hon.
Några ekonomiska argument för EMU finns överhuvudtaget inte, menar Inger Schörling, och hänvisar till Calmforsutredningen - den enda gedigna utredning som gjorts om vad EMU innebär för Sverige, säger hon.
- Den utredningen är entydig. Det finns inga positiva ekonomiska effekter av att gå med i EMU. Däremot kan det finnas politiska skäl att gå med, men det beror ju på vilken politik man vill ha, sa hon.
Om Sverige går med i EMU kommer vi att tvingas föra en nyliberal politik, menar Inger Schörling.

"Nyliberal politik"
- Ska EMU fungera på sikt måste alla länderna föra en gemensam finanspolitik. Hur den skulle se ut ser man av den kritik som EU-kommissionen riktade mot Sverige i januari i år. Vi fick kritik för att Sverige har en alldeles för stor offentlig, sektor, för höga skatter, för bra arbetsmarknadslagar - arbetsmarknaden borde bli mer flexibel, sa man. Om inte det är en nyliberal politik vet inte jag, sa Inger Schörling.
Om Inger Schörling avvisade de ekonomiska argumenten så gav hon inte så mycket för de andra argumenten heller:
- Jag tycker att man hör en massa nonsensargument hela tiden. Man säger att vi ska vara med och bestämma, men vi får inte bestämma något alls. Det blir ECB som bestämmer.
Och hur Göran Persson kan säga att euron skulle leda till högre tillväxt förstår jag inte. Verkligheten är ju precis tvärtom. Sverige har högre tillväxt, lägre arbetslöshet och lägre inflation än i de länder som har infört euron, sa hon.
- Sverige går väldigt bra. Jag tycker Göran Persson baktalar sin egen politik när han påstår att euron behövs för tillväxten.
De som fortfarande är tveksamma till hur de ska rösta fick av Inger Schörling rådet att rösta nej:
- Säger man ja så är det för tid och evighet. Säger man nej kan man ändra sig sedan, när man ser hur utvecklingen går. Och vi blir inte ensamma. England kommer inte att gå med på minst tio år. Danmark som är det enda land som folkomröstat före oss sa nej, glöm inte det, sa Inger Schörling.

INGEGERD SÖRGARD