Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej-sidan kämpar i medvind

GÄVLE
Nej-kampanjen känner av en stark medvind när opinionssiffrorna visar en stabil ledning vecka efter vecka. Men de vågar inte lägga sig ner och invänta en lätt seger. Det blir i stället ett fortsatt rusande upp och ner i trapphus med information till hushållen, genomförande av torgmöten och broschyrutdelande i bostadsområdena, in på mållinjen den 14 september.

Annons
I går hängde Gefle Dagblads team med nej-kampanjen i Gävle för att känna av stämningarna. Det blev ett möte med både kända och mindre kända politiska profiler från främst vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna. Både med heltidspolitiker och entusiaster som hoppar in korta stunder under kampanjen.
I onsdags publicerade vi ett liknande reportage med den lokala ja-kampanjen.

09.59
Det är en förmiddag med strålande solsken och värme. Nej-sidans valstuga på Stortorget låses upp inför dagens kampanjande och det utbryter snart en febril aktivitet. Inte mindre än sju personer tar itu med att montera högtalarsystemet, placera ut fikabordet, sätta upp hyllor med informationsmaterial och skyltar med nej-propaganda. Snabbt är man klar att ta emot allmänheten. Albert Gibbs, v, säger att det brukar vara mellan två och fyra personer som fixar till i valstugan på morgnarna. Kanske var de dubbelt så många i går för att GD följde med?

10.14
Valombudsmannen Lasse Langeborg, v, kommer med material från partikansliet och samlar ihop kampanjarbetarna för att gå igenom dagens schema. Björn Öberg, v, ska till Polhemsskolan för att dela ut material till studenterna. Ulla Andersson, v, och Ragnar Aagård, mp, tar med sig "valbyrån" till det pågående hälsokonventet vid Rådhustorget. Bodil Ceballos, mp, Albert Gibbs, v, och Ann Hedbom, s, stannar kvar vid valstugan. Nu kan dagen börja.

10.26
Vi följer med Ulla Andersson och Ragnar Aagård till Rådhusparken. Båda förser sig snabbt med broschyrer och ger sig i slang med de förbipasserande. Folk verkar vara sugna att pratat politik och i synnerhet om EMU. Båda får frågor om hur ett medlemskap skulle påverka privatekonomin. Blir det höjda matpriser? Eftersom de vill ha ett ja så är det inte svårt att svara på den frågan. Många som stannar till har redan varit på posten och röstat. Ulla Andersson tycker det verkar som att folk vill testa sina argument på henne, bekräfta att de gjort rätt som röstat nej. Flera är också irriterade på att ja-sidan har betydligt mer pengar bakom sig och kan anställa kampanjarbetare. I nej-gänget jobbar flera också på heltid med politik. Bland annat Ulla Andersson och Bodil Ceballos, som båda är oppositionsråd och har betalt från kommunen.

11.06
Även Ja till euron har dykt upp vid Rådhusparken med sina karakteristiska blå jackor med tryck på ryggen. Det rör sig en hel del människor där för att titta på det som bjuds i hälsokonventet. Människor som kan vara mottagliga för propaganda från båda sidor. Både Ulla Andersson och Ragnar Aagård får mothugg från envisa ja-sägare i allmänheten som inte är mottagliga för nej-argument.

11.31
Vid valstugan spikar Albert Gibbs upp en banderoll på taket, medan Ann Hedbom har långa diskussioner med folk vid fikabordet. Även hon upplever att många redan har röstat och att de röstat nej. Andra vill höra hur hon har kommit fram till sin personliga övertygelse om varför man bör rösta nej. Och då anger hon att det blir ett minskat demokratiskt inflytande över den ekonomiska politiken med ett EMU-medlemskap. Men hon har också märkt av att det blivit högre matpriser när hon rest till EMU-landet Irland.

12.12
Amelia Morey Strömberg, v, håller en appell på Stortorget där hon oroas över att fackföreningarna skulle bli svagare i EMU. Hon tar fram Tyskland som ett varnande exempel på att man inte kan röra räntan för att förbättra ekonomin. Det enda man kan göra är att skära ner i offentliga sektorn.

12.44
Lars Igeland från miljöförbundet Jordens vänner håller en appell där han varnar för att en ökad handel inom EMU leder till försämringar i miljön.

13.37
Vänsterpartisterna Ulla Andersson, Tomas Pettersson, Albert Gibbs, Leif Bondesson och Lasse Langeborg sprider nej-information i Bomhus centrum tillsammans med Marta-Lena Carlsten, mp. Torget vid Folkets hus är ganska öde vid den här tiden. Men de människor som de möter verkar väldigt säkra på ett nej. De har väl också fått en hel del information vid det här laget eftersom Leif Bondesson redan har sprungit runt i alla angränsande bostadshus. Det är alltid en liten klick som arbetar ihjäl sig vid valen, säger han. Lasse Langeborg medger att partiet satsar mest på att övertyga folk i Gävle och Sandviken, medan hälsingarna verkar vara säkra nej-sägare.

14.22
Färden går vidare till bostadsområdet Herrgårdshagen vid Brynäs utkanter. Lasse Langeborg, Albert Gibbs och Ulla Andersson springer trappa upp och trappa ner för att fylla brevlådorna med nej-propaganda. Innan valet äger rum ska man ha hunnit med de flesta av kommunens 35 000 hushåll. Men knäna orkar bara tre timmar per dag, säger Lasse Langeborg.

16.10
Flera ungdomar har anslutit till kampanjarbetet utanför Konsum Seglet och Rimi vid Fjällbacken. I ett par timmar sprider ett 15-tal kampanjarbetare information och valsedlar till de handlande gävleborna. Ulla Andersson bjuder på ett rejält jubel och jämfotahopp när hon får höra gårdagens Sifosiffror som säger att nej-sidan leder med 14 procentenheter med två veckor kvar till folkomröstningen.

16.46
Gefle Dagblads utsända avviker från kampanjen för i dag. Nej-kämparna fortsätter ett tag till vid affärerna, för att återvända till valstugan till klockan 18. Därefter väntar affischering på Öster med information på en mängd olika språk. Klockan sju planerar man att stänga valstugan. Därefter återstår en del brevlådor och ibladningar av materialet innan man kan göra kväller och titta på friidrotts-VM.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se