Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till feministiskt självförsvar

GÄVLE
I Sandviken har gymnasiekursen feministiskt självförsvar blivit populär. Men Gävle kommun kommer inte att följa grannkommunens exempel.

Annons
Det beslutade kommunfullmäktige efter en lång debatt.
För ett drygt år sedan beslutade Sandvikens kommunfullmäktige att det skulle bli fritt fram för gymnasieskolorna att ha just ämnet feministiskt självförsvar på schemat.
Utbildningen syftar bland annat till att ge unga kvinnor en känsla av att de har rätt till sin egen kropp. Det handlar också om att stärka flickornas självförtroende. I utbildningen ingår dessutom att lära ut självförsvar.
Förra året väckte Amelia Morey-Strömberg, v, en motion där hon yrkade att alla tjejer ska erbjudas en sådan kurs i gymnasiet i Gävle.
I svaret från utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden konstaterades dock att den fysiska delen inte är förenlig med skollagen och värdegrunden.
- Jag kan inte begripa hur kommunstyrelsen kan yrka avslag. Vår grannkommun Sandviken har varit modig nog att stödja våra tonårsflickor, sa Kajsa Westerman, vänsterpartiet.
Flera ledamöter vände sig dock mot att kursen bland annat lär ut fysiskt självförsvar.
- Jag tror inte att karatesparkar och så vidare är något vi ska lära ut i skolan, sa Björn Frankson, moderaterna.
Lennart Sjögren, kristdemokraterna, ansåg att frågan handlar om familjen.
- Det behövs en moralisk upprustning i vårt land och i Gävle. Det handlar om att lägga en värdegrund så att inte killar våldtar tjejer. Det handlar om killar som söker en pappa.
Ulla Andersson, vänsterpartiet, påpekade att självförsvarsdelen utgör cirka 20 procent av kursen.
- Och det ser ni som jättehotfullt.
KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se