Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till fler tjänster på LSS-enheten

SANDVIKENTrots larmrapporter om arbetsförhållandena på LSS-enheten måste socialförvaltningen klara sig med de tjänster som finns.

Det beskedet gav kommunstyrelsen på tisdagen.
Det är Sandvikens socialchef Yvonne Bäckius som slagit larm om arbetssituationen på LSS-enheten.
Den kraftigt ökade arbetsbelastningen har gjort att sjukskrivningarna ökat och att man fått svårt att uppnå de lagstadgade målen.
Därför hade socialchefen inför tisdagens kommunstyrelsesammanträde äskat om mer pengar. Men det blev nej.
- Vi inser att de har problem men vi måste ändå hänskjuta ärendet till budgetberedningen, säger kommunalrådet Stefan Hedin, s.

Behoven ökar
Antalet personer med behov av LSS-insatser ökar hela tiden.
Ökningen ligger på cirka 20-30 procent per år.
Därmed ökar också mängden arbete för personalen - inte minst den administrativa med främst handläggare. Långtidssjukskrivningar hos arbetsledande personal har blivit ett faktum, skriver socialchefen Yvonne Bäckius i skrivelsen till kommunstyrelsen.
Där konstaterar hon också att en stor ökning av ärenden under 2000 och 2001 gjorde att arbetssituationen blev sådan för LSS-handläggarna att arbetet inte kunde fungera såsom lagen föreskriver.
- Situationen har upplevts som närmast kaotisk, med dåliga samveten och kvällsarbete. Arbetssituationen blev sådan under 2001 att endast akuta ärenden kunde handläggas.

Sjukskrivning
Arbetsbelastningen blev så stor att en av handläggarna blev långtidssjukskriven från mars 2001 - något som gav de kvarvarande medarbetarna ännu högre belastning.
Socialförvaltningen vill nu anställa ytterligare en handläggare, en arbetsledare och två administratörer.
Det skulle kosta kommunen omkring en och en halv miljon kronor.
Men trots den svåra situationen blev det alltså nej.
- Det går i dag att arbeta utan att riskera att man bryter mot lagen men det är med näppe. Även om det är jobbigt måste vi avvakta.
Totalt sett har vi många tjänster på gång inom kommunen och vi behöver se helheten innan vi kan anställa någon, konstaterar Stefan Hedin.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se