Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till försäljning av Gävle Energi

GÄVLETotalt enade partigrupper med socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister fällde i går förslaget om en försäljning av kommunalägda Gävle Energi. Detta efter en flera timmar lång och stundtals het debatt i kommunfullmäktige.

Annons
Den mycket omdiskuterade frågan har varit på tapeten i flera år, och speciellt efter att det förra hösten kom ett köpbud på 1,9 miljarder kronor från Sydkraft. Till en början sa ledande socialdemokrater ja till en försäljning, men de backade som bekant efter att medlemsorganisationen arbetarekommunen rekommenderade ett nej.
Flera borgerliga politiker har ifrågasatt att en medlemsorganisation ska ha ett så starkt inflytande på folkvalda ledamöter av kommunfullmäktige. Den åsikten var även central under kf-debatten. Kommunalrådet Mats Ågren, s, fick gå upp och försvara att han måste ta hänsyn till vad partimedlemmarna anser.
Folkpartisten Kenth Lövgren och flera andra borgerliga ledamöter tyckte också att det är fel att bedriva affärsverksamhet med kommunen som huvudman. De pekade också på att man skulle kunna komma långt med summor på 1,9 miljarder kronor, som var Sydkrafts bud i slutet av förra året. Enligt dem skulle 700 miljoner kronor finnas kvar att lägga på angelägna projekt och investeringar, efter att man betalat av på kommunens lån.
Vänsterpartiet och miljöpartiet menade att det är bättre att ha en samhällelig kontroll över den infrastruktur som leveransen av varmvatten som uppvärmning utgör. Om man säljer bolaget förlorar man möjligheten att påverka hur taxan på fjärrvärmen kommer att ligga i framtiden, tyckte flera ledamöter.
Gunilla de Maré, m, sågade det argumentet genom att påpeka att budet från Sydkraft innehöll en prisgaranti som skulle hejda en kraftig taxehöjning.
Men inga argument från de borgerliga debattörerna bet på ledamöterna från s, v och mp. Efter en omröstning genom namnuppropning stod det tidigt klart att det inte blir någon försäljning.
Folkpartisterna Kenth Lövgren, Lena Sundström och Krister Jönsson reserverade sig mot beslutet att behålla Gävle Energi.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson_gd.se