Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till fritids i Bönan

GÄVLE
Det blir inget föräldrakooperativt fritids i Bönan. Det sa barn- och ungdomsnämnden nej till. Men det var nära att föräldragruppen fått igenom sin begäran.

När barn- och ungdomsnämnden sammanträdde var få socialdemokrater på plats.
M, fp och kd stod för sju röster. S, v och mp hade bara sex. Ändå valde de borgerliga att inte driva igenom ett ja.
Barnen på Norrlandet har de sista åren haft sin skolbarnsomsorg i skolan, utan på Bönans förskola. Dit har de fått åka skolskjuts.
Från och med i höst ska barnen i stället vara i Strömsbro skola, något som blir betydligt billigare för kommunen. Men föräldrarna vill ha kvar den hittillsvarande lösningen och har därför ansökt om att få bilda ett kooperativ.
Nämnden ställde sig positiv till en kooperativ förskola i Bönan men sa samtidigt nej till kooperativt fritidshem. Men när Jens Leidermark, s, ordförande i nämnden låtit klubban falla upptäckte han att m, fp och kd - sammanlagt sju personer - ville reservera sig mot beslutet.
- Men i så fall säger vi ju ja till fritidshemmet, det kan vi ju inte göra, sa Leidermark.
Efter en kort paus var Jens Leidermark dock redo att formulera ett nytt beslut. Överläggningar under rasten hade lett till att kd:s ledamot ändrat sig.
- Jag sa ju ingenting innan klubban föll, så då har jag väl inte reserverat mig. Och i sak gör det ingen skillnad. Skulle vi driva igenom ett ja till fritidshemmet nu så kan socialdemokraterna riva upp det senare. Normalt är de ju i majoritet, säger Sven-Gunnar Hultman, kd.
Jens Leidermark, s, tycker inte att tillvägagångssättet är märkligt.
- Det fanns ju bara ett yrkande och det var det jag klubbade. Och en ledamot avstod från att rösta, det är inget ovanligt, säger han.

INGEGERD SÖRGARD