Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till lån irriterar kommunalråd

Konsumbutiken i Ockelbo har stått tom i flera år. Nu vill två företagare flytta in och öppna matvaruaffär. Men bankerna vill inte låna ut pengar.
– Jag börjar bli ruskigt irriterad att bankerna stoppar utvecklingen i glesbygdskommuner, säger kommunalrådet Magnus Jonsson, S.

Den gamla Konsumlokalen i Ockelbo har stått tom sedan den första januari 2013. Att hitta en ny hyresgäst har visat sig vara en svår uppgift. Så pass svår att Ockelbogårdar har fått tillsätta en projektledare som utreder möjligheterna att hyra ut lokalen.

Pamela Warren är vd för Ockelbogårdar och väntar på utredningens slutsatser.

– Jag vill inte föregå utredningen innan den är klar. När vi vet vad den säger kommer vi att presentera det. Men som det låter nu är det väldigt negativt, det är jättetråkigt.

Men lokalen är inte helt ointressant. Två företagare från Sandviken har visat intresse för att hyra in sig. Men när de vände sig till Handelsbanken och Swedbank i Ockelbo för att få hjälp med finansieringen fick de inga lån. Det säger både Pamela Warren och kommunalrådet Magnus Jonsson, S.

– Jag börjar bli ruskigt irriterad att bankerna stoppar utvecklingen i glesbygdskommuner, säger Magnus Jonsson.

Pamela Warren säger att bankerna ska ha sagt att de inte tror på marknaden i Ockelbo.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Det kommer leda till mycket negativt. Om man får nej av banken för att de inte tror på marknaden så undrar jag var man får den informationen ifrån.

Pamela Warren har kontakt med företagarna, men säger att de vill vara anonyma. Hon kan dock avslöja att de två intressenterna vill öppna matvaruaffär. Men de är också villiga att upplåta en del av lokalen till blomsteraffären, som måste hitta en ny lokal till sommaren, eftersom ICA som är nuvarande hyresvärd ska expandera.

– Det var jag som gav dem det förslaget. Ica behöver sina egna lokaler, säger Pamela Warren.

En andra matvaruaffär skulle också betyda fler arbetstillfällen i kommunen.

– När det gäller en livsmedelsaffär i Ockelbo skulle det innebära 10 nya i jobb enligt dem som jag har kontakt med i utredningen. Sen kan jag tänka mig att det försvinner en del arbetstillfällen om blomsteraffären tvingas lägga ner.

Trots upplägget säger ändå bankerna nej. Enligt Magnus Jonsson handlar det inte om några astronomiska summor. Han menar att bankerna hämmar samhällsutvecklingen genom att säga nej.

– 750 000 kronor är inte mycket pengar för banken. Jag har hört om både folk och företag som inte får låna pengar. Det hämmar att bankerna inte vill riska. Det blir som att de sitter med samhällplaneringen. Det de (bankerna) egentligen säger är att de inte tror på kommunen, det är budskapet.

När GD pratar med kontorscheferna för Swedbank och Handelsbanken varken vill eller kan de uttala sig om ärendet.

– Vi är förhindrade att prata om kunder enligt banksekretesslagen, säger Fredrik Nordkvist, kontorschef för Handelsbanken i Ockelbo.

Pamela Warren förstår att banksekretess råder, men manar till öppenhet på andra områden.

– Bankerna kan inte gå in och kommentera enskilda ärenden enligt banksekretesslagen, men de borde kunna kommentera vad deras prognos av marknaden bygger på för uppgifter.

Peter Thunell är företagschef för Ockelbo-Sandviken på Swedbank. Han säger att han inte kan uttala sig generellt om marknaden i Ockelbo.

– Det beror helt på vad det handlar om för bransch och område. Men det finns många goda företag i kommunen. Det finns ett rikt företagsliv och många duktiga företagare.

När det gäller lån kan han inte uttala sig om enskilda, men kan däremot beskriva hur det fungerar generellt.

– I ett kreditbeslut är det jättemånga parametrar som vi väger in. Det första är återbetalningsförmågan från kunden. Sedan är det andra saker som bland annat hur marknaden ser ut och vad det är för affärsidé.