Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till lika utbildningsvillkor

GÄVLE
Kommunpersonalens rätt till utbildning och kompetensutveckling fortsätter att regleras genom avtal mellan fack och arbetsgivare.

Annons
Förslaget att ha en garanterad miniminivå för alla anställda fick bakläxa av ett splittrat fullmäktige på tisdagen.
Motionären Ann Hedbom, s, tyckte att en garanti skulle ge positiva signaler ut i landet att Gävle kommun är en bra arbetsgivare som vill satsa på sina anställda. Därmed skulle det bli lättare att både rekrytera ny personal och att behålla den gamla. Samtidigt som säkert sjukfrånvaron skulle minska om man såg möjligheter att utvecklas på jobbet.

Orättvisor
Hon fick starkt stöd från oppositionsrådet Ulla Andersson, v, som tyckte att det skulle vara ett bra sätt att få bort orättvisa villkor mellan förvaltningarna om man hade generella rättigheter för varje anställd.
I dagsläget finns det 1 100 kronor per år och anställd avsatta för utbildning och kompetensutveckling för de anställda inom förskolan, medan det är hela 15 000 kronor inom bygg- och miljöförvaltningen. Det är fullmäktiges roll att utjämna de klyftorna, tyckte hon.
Kommunalrådet Mats Ågren, s, med flera, tyckte däremot att det är de olika förvaltningschefernas ansvar att ge medarbetarna utvecklingsmöjligheter. Han påpekade också att det står i kollektivavtalet att kommunen är skyldig att ge folk nödvändig utbildning. Något som är en form av garanti.

Kärv ekonomi
Dessutom ville han se en beräkning av vad Ann Hedboms förslag skulle kosta. Det är en kärv ekonomi och man måste hela tiden göra avvägningar, hävdade Mats Ågren.
Förespråkarna kontrade med att det inte behöver kosta så mycket med utbildning av de anställda. Däremot skulle det ge mycket tillbaka i form av kvalificerad personal som vill arbeta åt kommunen.
Ann Hedbom fick med sig hela partigrupperna i mp, v och kd. Men de hade ingen chans mot en stabil majoritet i övriga fullmäktige.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se